Το πιο σωστό είναι και λόγω Τραμπ. Κι αυτό γιατί το κίνημα με την επωνυμία «Yes -California» που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Πολιτείας από τις ΗΠΑ υπάρχει εδώ και κάποιο καιρό. Αναθερμάνθηκε πάντως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του πλανητάρχη…

Ads

Θυμίζοντας τους Λονδρέζους που μετά το Brexit, ζητούσαν να ανεξαρτητοποιηθεί η πρωτεύουσα της Αγγλίας προκειμένου να παραμείνει στην ΕΕ – είχαν ψηφίσει κατά 60% Bremain – τώρα οι Καλιφορνέζοι, που ψήφισαν Χίλαρι ζητούν το ίδιο αλλά για άλλους λόγους!

Η καμπάνια Yes California Independence Campaign στοχεύει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2018 με αίτημα την απόσχιση της Καλιφόρνια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι μαζεύουν υπογραφές. Στο σχετικό τους μήνυμα λένε: 

«Η Καλιφόρνια είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, είναι πιο ισχυρή οικονομικά από τη Γαλλία και έχει πληθυσμό μεγαλύτερο από την Πολωνία. Μπορεί να συγκριθεί και να ανταγωνιστεί ολόκληρες χώρες, όχι μόνο με τις άλλες 49 πολιτείες των ΗΠΑ». 

Ads

Μάλιστα ο επενδυτής Σέρβιν Πίσβαρ, έχει εκδηλώσει δημόσια την πρόθεσή του να στηρίξει οικονομικά στην καμπάνια ενώ παράλληλα ανακοίνωσε στον Μπάρακ Ομπάμα ότι δεν μπορεί να εργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ γιατί δεν θα έχει ήσυχη τη συνείδησή του.

Και ο μεγαλοεπενδυτής Πάουλ Χόλαντ συνηγορεί: «Αν κάποιος μπορεί να φύγει, τότε αυτή είναι η Καλιφόρνια, είμαστε η 6η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις όσον αφορά τα τρόφιμα και την εργασία».

Επιπλέον η Καλιφόρνια είναι μια από τις πολιτείες με τους περισσότερους ξένους, κυρίως Λατινοαμερικάνους, οι οποίοι ζουν νόμιμα αλλά και παράνομα στη χώρα. Εντυπωσιακή είναι η δήλωση του αρχηγού της αστυνομίας του Λος Άντζελες, Τσάρλι Μπεκ ότι δεν είναι διατεθειμένος να στηρίξει την πολιτική του Τραμπ αναφορικά με τις απελάσεις.

Θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο; 

Σημειώνεται ότι η καμπάνια Yes California Independence Campaign είχε προσπαθήσει και το 2015 να συγκεντρώσει τις υπογραφές για να προκαλέσει δημοψήφισμα για την αποχώρησή της από τις ΗΠΑ αλλά δεν τα κατάφερε. Μετά την εκλογή του Τραμπ δηλώνει πάντως αποφασισμένη να ξαναπροσπαθήσει. 

Το αν η Καλιφόρνια θα μπορούσε πράγματι να πάρει αυτό το δρόμο είναι ένα περίπλοκο ερώτημα. Το αμερικανικό σύνταγμα προβλέπει πως μια νέα πολιτεία μπορεί να ενταχθεί στις ΗΠΑ αλλά δεν προβλέπει την έξοδο κάποιας πολιτείας. 

Και καμία πολιτεία δεν έχει αποσχιστεί από τις ΗΠΑ μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, αλλά για πρώτη φορά σήμερα 19 Νοεμβρίου διοργανώνεται πορεία υπέρ αυτού του σκοπού στο Σακραμέντο.