Γυμναστήριο της ελληνιστικής εποχής έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή Ουάτφα της Αιγύπτου, περίπου 100 χιλιόμετρα από το Κάιρο.

Ads

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής ομάδας των ανασκαφών, στις οποίες συμμετέχουν και Γερμανοί αρχαιολόγοι, Άιμαν Ασμάουι, το στάδιο – γυμναστήριο περιελάμβανε στο κεντρικό του κτίριο ένα χώρο υποδοχής, που κάποτε ήταν διακοσμημένος με αγάλματα, τον στίβο, ενώ περιβάλλονταν από κήπους, σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας «Αλ Αχράμ».

Η αιγυπτιακή εφημερίδα επισημαίνει ότι τέτοιοι χώροι εκπαίδευσης των νέων υπήρχαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις του ελληνιστικού κόσμου, αναφέροντας ενδεικτικά την Αθήνα και τη Μίλητο στη Μικρά Ασία.

image

Ads

Μέσω αυτής της μεγάλης ανακάλυψης, η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής, Κορνέλια Ρόμερ, αναδεικνύει το γεγονός της μεγάλης επίδρασης του ελληνικού πολιτισμού στην Αίγυπτο, όχι μόνο στην Αλεξάνδρεια, όπως είναι ευρέως γνωστό, αλλά και στην επαρχία της χώρας, κατά την εποχή που ο Μέγας Αλέξανδρος μετέτρεψε την Αίγυπτο σε ένα κομμάτι του ελληνιστικού κόσμου. Δημιουργώντας ελληνικές πόλεις με ναούς, δημόσια λουτρά και άλλα κτίρια, όπου συμβίωναν οι ντόπιοι με τους Έλληνες που κατά χιλιάδες ταξίδεψαν τότε στην Αίγυπτο, προσδοκώντας να ζήσουν σε ένα κόσμο με ευημερία και ειρήνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ