Στις 29 Ιουλίου του 1889, ο Βίνσεντ Βαν Γκόγκ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, με μία σφαίρα φυτεμένη στο στήθος του. Ο μεγάλος ζωγράφος είχε αυτοκτονήσει… Αν δεν γνωρίζαμε ότι ο Βαν Γκόγκ είναι θαμμένος στην πόλη Auvers, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εκπληκτικής ομοιότητας με τον ζωγράφο, μούμια που ανακαλύφθηκε στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Κουίντο της Ισπανίας… είναι ο ίδιος!

Ads

Στο ναό ανακαλύφθηκαν το 2011 συνολικά 35 μούμιες κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης. Επρόκειτο για 11 ενήλικες και 24 παιδιά, που έζησαν εκεί από από τα τέλη του 18ου αιώνα ως τα μέσα του 19ου αιώνα.

image

Μετά την ανακάλυψη οι μούμιες τοποθετήθηκαν σε ειδικό χώρο συντήρησης και μπήκαν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Την προσοχή ωστόσο τράβηξε, περισσότερο από κάθε άλλη, μία μούμια ενός άνδρα γύρω στα 40, η οποία διατηρείται σε άριστη κατάσταση και μοιάζει απίστευτα στην αυτοπροσωπογραφία του Βίνσεντ Βαν Γκόγκ.

Ads

image

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μουμιοποίηση έγινε με φυσικό τρόπο, χάρη στο ξηρό έδαφος στο οποίο ενταφιάστηκαν. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν μοναχοί και πέθαναν πιθανόν από κάποια επιδημία χολέρας.

image