Ύποπτος για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος θεωρείται από τις τουρκικές αρχές  Βρετανός πολίτης Ελληνοκυπριακής καταγωγής που συνελήφθη στην Τουρκία. 

Ads

Σύμφωνα με τον Guardian, πρόκειται για τον 25χρονο Στέφαν Αριστείδου από το Ένφιλντ του βορείου Λονδίνου. Συνελήφθη επίσης η σύζυγός του, Βρετανίδα υπήκοος από το Μπαγκλαντές, η οποία αφέθηκε ελεύθερη, χωρίς όμως να αποκλείεται η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της, καθώς και ένας Αμερικανός υπήκοος 46 ετών. Οι δυο άντρες αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης μεταξύ 7 και 15 ετών.

Ο Αριστείδου δήλωσε ότι ζούσε στη Ράκα της Συρίας, που αποτελεί προπύργιο των Ισλαμιστών, ωστόσο, υποστήριξε πως είχε πάει εκεί για να εγκατασταθεί και όχι για να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών. Από τον Απρίλιο του 2015, όταν ταξίδεψε από το Λονδίνο στη Λάρνακα και περίπου για δύο χρόνια τα ίχνη του Αριστείδου είχαν χαθεί. Η οικογένειά του είχε απευθυνθεί σε οργάνωση, που δραστηριοποιείται στον εντοπισμό αγνοουμένων.

Σε περίπτωση έκδοσης του στην Βρετανία ο Αριστείδου αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης και εκεί. Ο Βρετανός υπήκοος ζούσε στο προάστιο του Ενφιλντ, στο Βόρειο Λονδίνο, με τη μητέρα του και την αδελφή του. Γείτονες  δήλωσαν στη βρετανική εφημερίδα ότι τον τελευταίο καιρό πριν το ταξίδι του ο Αριστείδου είχε υιοθετήσει ισλαμικό τρόπο ενδυμασίας.

Ads

Υπολογίζεται ότι περίπου 850 Βρετανοί υπήκοοι αποκαλούμενοι «ξένοι Μαχητές» έχουν ταξιδέψει στην Συρία και το Ιράκ προκειμένου να ενισχύσουν τζιχαντιστικές ομάδες. 

Πηγή: ΕΡΤ