Την ένταξη του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στη Ρωσία πιθανολογεί το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ότι θα ανακοινώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν την προσεχή Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου.

Ads

Υπενθυμίζουμε πως σήμερα ολοκληρώνεται το δημοψήφισμα σε αυτές τις τέσσερις περιοχές, στα ανατολικά και στα νότια της Ουκρανίας, οι οποίες βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

«Υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει την ομιλία του για να ανακοινώσει επίσημα την ένταξη των κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Τα δημοψηφίσματα που διεξάγονται επί του παρόντος σε αυτές τις περιοχές έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις 27 Σεπτεμβρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας στην τελευταία του ενημέρωση πληροφοριών:

«Οι ηγέτες της Ρωσίας ελπίζουν σχεδόν σίγουρα ότι οποιαδήποτε ανακοίνωση προσχώρησης θα θεωρηθεί ως δικαίωση της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” και θα εδραιώσει την πατριωτική υποστήριξη στη σύγκρουση», αναφέρεται επίσης στο σημείωμα.

Ads

Η διαδικασία στη Δούμα

Όταν ανακοινωθεί η επικράτηση του «ναι» στα δημοψηφίσματα το ρωσικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει μια συνθήκη που θα επισημοποιεί την ένταξη των τεσσάρων αυτών περιοχών στο ρωσικό έδαφος.

Τα ρωσικά πρακτορεία TASS και Ria Novosti, επικαλούμενα κοινοβουλευτικές πηγές, μετέδωσαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι το σχετικό νομοσχέδιο ενδέχεται να κατατεθεί στη Δούμα σήμερα το βράδυ και να υιοθετηθεί την επομένη στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, δήλωσε την Παρασκευή ότι «θα στηρίξει» την ενσωμάτωση των ελεγχόμενων από τους φιλορώσους περιοχών στη Ρωσία, έπειτα από δημοψήφισμα.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει στη συνέχεια να περάσει από την άνω βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία που ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία.