Η αρχή του τέλους για την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ; Ίσως, καθώς, χθες αργά το βράδυ, η Κάτω Βουλή της χώρας ψήφισε υπέρ της αποπομπής της. Την τελική απόφαση θα πάρει η Γερουσία στις 10 ή 11 Μαΐου. 

Ads

Από τους 400 βουλευτές που ψήφισαν συνολικά, 297 τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής της Ρουσέφ, ενώ 103 ψήφισαν κατά ή απείχαν.

Το Κόμμα Εργατών, που βρίσκεται στην εξουσία, αποδέχθηκε την ήττα του. Ο ηγέτης του κόμματος, Χοσέ Γκιμαράες, δήλωσε ότι το κόμμα θα εστιάσει τις προσπάθειές του στο να εμποδίσει την ψηφοφορία αποπομπής της Ρουσέφ από το αξίωμα του προέδρου στη Γερουσία. «Η μάχη συνεχίζεται τώρα στη Γερουσία» είπε χαρακτηριστικά.

image

Ads

image

Η Γερουσία, η οποία θα κληθεί στις 10 ή 11η Μαΐου θα κρίνει εάν η Ρουσέφ πρέπει να δικαστεί. Εάν ηττηθεί και σε αυτό το σώμα, η Ρουσέφ θα απομακρυνθεί αυτόματα από το αξίωμα και θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο Μισέλ Τέμερ.

Η Ρουσέφ αντιμετωπίζει την βαθύτερη οικονομική ύφεση που βιώνει η βραζιλιάνικη οικονομία μετά τη δεκαετία του 1930, και ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, στο οποίο ενεπλάκησαν πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντός της και ο πρώην πρόεδρος της χώρας Λούλα ντα Σίλβα. 

image

Η πολιτική κρίση, η οποία διχάζει τη χώρα έχει μετατραπεί σε μια σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στην κεντροαριστερή πρόεδρο και τον κεντρώο αντιπρόεδρό της Τέμερ, ο οποίος θα αναλάβει την εξουσία εάν η Ρουσέφ αποπεμφθεί.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Τέμερ θα υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας της Ρουσέφ, ως το 2018.

Πόλεμος κατά της διαφθοράς η πραξικόπημα;

Η Βραζιλία βυθίζεται στην πολιτική κρίση και οι πολιτικοί αναλυτές ανά τον κόσμο αναρωτιούνται: Πρόκειται για έναν πόλεμο κατά της διαφθοράς ή για ένα πραξικόπημα;

«Η Ντίλμα Ρουσέφ κινδυνεύει με αποπομπή, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι συνδέεται με τα σκάνδαλα που της καταλογίζουν. Περισσότερο κατηγορείται για χειρισμό των λογαριασμών του προϋπολογισμού του 2014 για να εξασφαλίσει την επανεκλογή της – κάτι όμως που και προηγούμενοι πρόεδροι έκαναν. Για να το δούμε αναλογικά όμως, κανένας δεν ενδιαφέρθηκε όταν το 2013 το επιτελείο Ομπάμα χρησιμοποίησε μια σειρά λογιστικών τρικ προκειμένου να αναβάλλει την ημερομηνία που θα πιάσει τους στόχους του εθνικού χρέους», γράφει ο Mark Weisbrot, συνεπικεφαλής του Center for Economic and Policy Research των ΗΠΑ. «Η πρόταση μομφής κατά της Ρουσέφ – κίνηση την οποία η κυβέρνηση έχει επισημανθεί σωστά ως πραξικόπημα – είναι μια προσπάθεια από τις παραδοσιακές ελίτ της Βραζιλίας να πάρουν με άλλα μέσα ό,τι δεν ήταν σε θέση να κερδίσουν στην κάλπη κατά τα τελευταία 12 χρόνια», επισημαίνει.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=2tJnkj5psw4]

Η Cecilia MacDowel Santos, διευθύντρια του προγράμματος Λατινο-αμερικάνικων σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, είναι μία από τους ακαδημαϊκούς που υπογράφουν το ψήφισμα «Η Δημοκρατία στη Βραζιλία κινδυνεύει». «Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι νόμιμη και αναγκαία για τη βελτίωση της Δημοκρατίας στη Βραζιλία. Στην παρούσα πολιτική συγκυρία όμως, θεωρούμε ότι ελλοχεύει ένας σοβαρός κίνδυνος: το να χρησιμοποιείται η ρητορική κατά της διαφθοράς ώστε να αποσταθεροποιηθεί η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Βραζιλίας, επιδεινώνοντας τη σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα», αναφέρει το ψήφισμα. Και συνεχίζει: «Αντί να διατηρεί πολιτική ουδετερότητα και να σέβεται τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, η Διακιοσύνη, υποστηριζόμενη από μιντιακά συμφέροντα , έχει γίνει πρωταγωνίστρια στην υπονόμευση του κράτους δικαίου». «Όταν οι ένοπλες δυνάμεις ανέτρεψαν την κυβέρνηση Goulart το 1964, χρησιμοποίησαν ως επιχείρημα την μάχη κατά της διαφθοράς», υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=NwIGx37k3dg]

Η Maria Luisa Mendonça, διευθύντρια του βραζιλιάνικου Δικτύου για την Κοινωνική Δικαιοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επισημαίνει ότι «η πρόταση μομφής κατά της Ντίλμα Ρουσέφ αποτελεί πραξικόπημα, γιατί ένας πρόεδρος μπορεί να αποπεμφθεί μόνο αν το όνομα του έχει εμπλακεί σε κάποια εγκληματική πράξη. Και το όνομα της Ρουσέφ δεν υπάρχει σε κάποια έρευνα διαφθοράς. Αντιθέτως, οι πολιτικοί της αντίπαλοι, που ζητούν την αποπομπή της είναι διεφθαρμένοι». Η Mendonça φέρνει ως παράδειγμα τον Eduardo Cunha, ο οποίος φέρεται να έχει λάβει πάνω από  52 εκατ. ρεάλς κάτω από το τραπέζι από την Petrobras και να διατηρεί μυστικούς λογαριασμούς στην Ελνετία και σε άλλους φορολογικούς παραδείσους. Σημειώνει επίσης ότι από τα 65 μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα εξετάσει την υπόθεση Ρουσέφ, τα 37 βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης για διαφθορά. «Αν καταφέρουν να ρίξουν την πρόεδρο της Βραζιλίας, ελπίζουν να δουν και τις κατηγορίες που τους βαραίνουν να πέφτουν στο κενό», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=yjV0vdz2ZGQ]

* Στην κεντρική φωτογραφία διαδηλωτές παρακολουθούν στις πλατείες τη συνεδρίαση της Βουλής – Έγιναν διαδηλώσεις υπέρ και κατά της Ντίλμα Ρουσέφ.