Η Γερουσία της Βραζιλίας ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ από το αξίωμά της.

Ads

Με ψήφους 61 έναντι 20 η Ρουσέφ κρίθηκε ένοχη για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων και κατά συνέπεια καθαιρείται. Πάντως η Ρουσέφ ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας προκειμένου να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. 

«Η Γερουσία έλαβε μια απόφαση που θα ενταχθεί στην ιστορία των μεγάλων αδικιών. Διέπραξε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», είπε η 68χρονη Ρουσέφ, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αθώα. «Θα επιστρέψουμε», υποσχέθηκε.

Καθήκοντα προέδρου θα αναλάβει μέχρι τη διεξαγωγή των επόμενων προεδρικών εκλογών ο νυν αντιπρόεδρος Μισέλ Τέμερ. Ο Τέμερ ασκούσε καθήκοντα προέδρου από τις 12 Μαΐου, όταν η Γερουσία αποφάσισε να θέσει σε προσωρινή αργία την πρώτη εκλεγμένη πρόεδρο της χώρας.

Ads

image

Σε δεύτερη ψηφοφορία, οι γερουσιαστές με ψήφους 42 υπέρ έναντι 36 κατά έκριναν ότι η Ρουσέφ θα πρέπει να διατηρήσει τα πολιτικά δικαιώματά της.

Η Ντίλμα Ρουσέφ παρουσιάστηκε ενώπιον της Γερουσίας την περασμένη Δευτέρα για να απαντήσει στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για παραποίηση των στοιχείων του δημόσιου ελλείμματος. 

Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη υπόθεση, που οδήγησε στην «σκοτεινή» ανατροπή της προέδρου της Βραζιλίας, έχει διχάσει τη κοινωνία βυθίζοντας τη χώρα σε μια βαθιά πολιτική κρίση.

Η Ντίλμα Ρουσέφ, που διατρανώνει την αθωότητά της κατήγγειλε πως οι κατηγορίες είναι προσχηματικές και η ανατροπή της δεν ήταν παρά ένα «πραξικόπημα» και πως η ίδια είναι θύμα μιας «άδικης και αυθαίρετης διαδικασίας».