Εισβολή στο κτίριο του Κογκρέσου της Βραζιλίας, στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Κυριακής – τοπική ώρα – χιλιάδες υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, αφού η αστυνομία δεν μπόρεσε να τους εμποδίσει παρά τη χρήση δακρυγόνων, μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του αριστερού προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ads

Οι οπαδοί του κ. Μπολσονάρο, τους οποίους η βραζιλιάνικη τηλεόραση χαρακτηρίζει πραξικοπηματίες, κατέκλυσαν την περιοχή γύρω από το Κογκρέσο και σκαρφάλωσαν στο κτίριο.

Η ζώνη γύρω από το Κογκρέσο είχε αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του κ. Μπολσονάρο, που αρνούνται να αποδεχτούν την εκλογή του κ. Λούλα στην προεδρία, κατάφεραν να διασπάσουν τον κλοιό. Δεκάδες από αυτούς, τυλιγμένοι με βραζιλιάνικες σημαίες ή φορώντας κίτρινα μπλουζάκια, σκαρφάλωσαν στη ράμπα του κτιρίου και ανέβηκαν μέχρι τη στέγη.

Τα εντυπωσιακά πλάνα, που θυμίζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ ακριβώς δύο χρόνια πριν, δείχνουν ένα πλήθος ανθρώπων να εφορμά στο Κογκρέσο, όπου στεγάζονται η Βουλή και η Γερουσία της Βραζιλίας και να εισβάλλουν στον προθάλαμό του. Έχουν ήδη προξενήσει ζημιές στο κτίριο, σπάζοντας ό,τι βρίσκουν μπροστά τους.

Ads

Εκτιμάται από τα ΜΜΕ της χώρας ότι στην εισβολή συμμετέχουν από 2.000 έως και 3.000 οπαδοί του τέως προέδρου της Βραζιλίας.

Διαδηλωτές κατέλαβαν επίσης την πρασιά γειτονικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου και του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο, σύμφωνα με το CNN Brasil, που αναφέρει: «Εγκληματίες καταλαμβάνουν τις έδρες και των τριών εξουσιών». Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατόρθωσαν να εισβάλουν και στο Πλανάλτο.

Το Εργατικό Κόμμα του κ. Λούλα ζήτησε από το γραφείο του ανώτατου εισαγγελέα να διατάξει τις δυνάμεις δημόσιας ασφάλειας να δράσουν για τον περιορισμό των διαδηλωτών.

Από την οργή των διαδηλωτών δεν γλίτωσε ούτε το παρακείμενο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου επίσης έχουν σημειωθεί ζημιές κατά την εισβολή τους.

Ο Μπολσονάρο, που ηττήθηκε από τον Λούλα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, έφυγε από τη χώρα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, περίπου 48 ώρες πριν τη λήξη της θητείας του, και βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την επιστροφή στην εξουσία, την περασμένη εβδομάδα, του αριστερού κ. Λούλα, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές της 30ής Οκτωβρίου.

Βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο κ. Λούλα δεν βρίσκεται στην Μπραζίλια αλλά στο Σάο Πάουλο.