Ομοσπονδιακός δικαστής στην πρωτεύουσα Μπραζίλια της Βραζιλίας εξέδωσε διαταγή άρσης του διορισμού του πρώην προέδρου της χώρας Λουΐς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα ως επιτελάρχη της νυν προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ. Ο δικαστικός εξηγεί την απόφασή του με το σκεπτικό ότι ο διορισμός, ο οποίος παρέχει μερική ασυλία στον κ. Λούλα δυσχεραίνει το έργο της Δικαιοσύνης στη διερεύνηση τρέχουσας υπόθεσης: Ως επιτελάρχης της προέδρου της Βραζιλίας, ο Λούλα μπορεί να δικαστεί μόνον από το Ανώτατο Δικαστήριο, έχοντας ασυλία από τους υπόλοιπους βαθμούς Δικαιοσύνης.

Ads

Εισαγγελείς χρεώνουν τον Λούλα με ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απάτη, σε υπόθεση σχετική με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras.

Eπεισοδιακή και η ορκωμοσία του

Επεισόδια και συγκρούσεις σφράγισαν και την τελετή ορκωμοσίας του «Λούλα» ντα Σίλβα στην κυβέρνηση της Ρουσέφ, κίνηση που έγινε -όπως λέει η Αντιπολίτευση- για να θωρακιστεί νομικά ο τέως πρόεδρος. 

Ads

Η ορκωμοσία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου έγινε εν μέσω διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, με την αστυνομία να κάνει χρήση σπρέι πιπεριού για να κρατήσει μακριά οπαδούς και αντιπάλους της κυβέρνησης.

image

Σάλος μετά την αποκάλυψη τηλεφωνικής συνομιλίας Ρούσεφ – Λούλα

Στην ομιλία της η Ρουσέφ ξεκαθάρισε ότι οι «κραυγές των πραξικοπηματιών» δεν πρόκειται να λυγίσουν την κυβέρνησή της.

Αναφερόμενη στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχε με τον Λούλα και οι οποίες προκάλεσαν θύελλα διαμαρτυριών, η Ρουσέφ είπε ότι είναι προϊόν μοντάζ και αναρωτήθηκε ποιός τις κυκλοφόρησε.

«Αναρωτιέμαι ποιος τις κυκλοφόρησε, όταν δεν περιέχουν τίποτα, το ξαναλέω τίποτα που να θέτουν σε αμφισβήτηση τον χαρακτήρα και την ακεραιότητα του τέως προέδρου» είπε η διάδοχός του. 

Στο τηλεφώνημα, η Ρούσεφ φέρεται να λέει στον «Λούλα» πως έχει στη διάθεσή του το χαρτί της υπουργοποίησης «για να το χρησιμοποιήσει όταν το χρειαστεί».

Τον τέως πρόεδρο έχει βάλει στο στόχαστρο έρευνας για διαφθορά (στο περιθώριο του σκανδάλου Petrobras) ο δικαστής Σέρζιο Μόρο. 

image

Την Κυριακή, 3 εκατ. Βραζιλιάνοι είχαν βγει στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της προέδρου.