Οργή έχει προκαλέσει στην Βραζιλία ο θάνατος ενός πολίτη από αστυνομικούς, με φρικτό, μάλιστα, τρόπο, κλείνοντάς τον στο πορτ-μπαγκάζ του περιπολικού και ρίχνοντάς του αέριο.

Ads

Όπως μεταδίδει το βραζιλιάνικο Οpovo, ο Ο 38χρονος Τζενιβάλντο ντε Ζεσούς Σάντος οδηγούσε μοτοσικλέτα με τον ανηψιό του όταν τον πλησίασε η αστυνομία.

Βίντεο που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν το θύμα να μεταφέρεται στο πορτ-μπαγκάζ του οχήματος, ένας από τους αστυνομικούς να ρίχνει αέριο μέσα και να κλείνει το πορτ-μπαγκάζ.

Στα βίντεο διακρίνονται δύο άνδρες της PRF, που φορούν κράνη, να προσπαθούν να κλείσουν στο πορτ-μπαγκάζ τον άνδρα, τα πόδια του οποίου κρέμονται έξω. Ένας λευκός πυκνός καπνός, που μοιάζει να αναδίδεται από ένα καπνογόνο, βγαίνει από το πορτ-μπαγκάζ.

Ads

Παράλληλα ακούγονται κραυγές πόνου και κάποιος να φωνάζει: «Θα τον σκοτώσουν». Τα πόδια του άνδρα κουνιούνται για περίπου ένα λεπτό και μετά σταματούν. Οι αστυνομικοί τα διπλώνουν και κλείνουν το πορτ-μπαγκάζ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θύμα έπασχε από ψυχικές διαταραχές.

Οι κάτοικοι της πόλης Ουμπάουμπα, στην Πολιτεία Σεργκίπε βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία Αυτοκινητοδρόμων (PRF) υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί της «χρησιμοποίησαν τεχνικές ακινητοποίησης και εργαλεία μειωμένης επικινδυνότητας» απέναντι στον «επιθετικό» – όπως τον χαρακτηρίζει – άνδρα, στο πλαίσιο ενός συνηθισμένου τροχονομικού ελέγχου.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο Τζενιβάλντο δεν αντιστάθηκε στη σύλληψη.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει οργή με χρήστη να γράφει πως «οι μαύροι με αναπηρία εξακολουθούν να υφίστανται τις μεγαλύτερες ιστορικές παραβιάσεις μετά την ψεύτικη κατάργηση».