Αντιμέτωπη με έντονες πιέσεις που ενδεχομένως να οδηγήσουν και στην πτώση βρίσκεται η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ. Το Δημοκρατικό Κόμμα, τμεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, ενώ η Ντίλμα Ρούσεφ φαίνεται πως έχει χάσει και την υποστήριξη του αντιπροέδρου της Μισέλ Τέμερ. Από την πλευρά της η πρόεδρος της Βραζιλίας χαρακτηρίζει «πραξικόπημα» τις προσπάθειες για αποπομπή της από το Κογκρέσο.

Ads

Η Ντίλμα Ρούσεφ κατηγορείται από την αντιπολίτευση πως παραποίησε τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας και κυρίως το έλλειμμα ώστε να διευκολυνθεί στην επανεκλογή της. Με βάση αυτή την κατηγορία η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής.

Όπως σημειώνει το euronews, ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει χάσει την υποστήριξη 40 βουλευτών, ενώ ενδέχεται να αποχωρήσουν ακόμη 49 βουλευτές. Το PMDB, το μεγαλύτερο κόμμα του Κογκρέσου, με 69 βουλευτές επί του συνόλου των 513 και 18 γερουσιαστές στους 81, ήταν ο βασικός εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το Κόμμα των Εργατών (PT). Είχε ενταχθεί στην κυβερνητική συμμαχία από το 2004. Την αποχώρησή του PMDB ενδέχεται να μιμηθούν και άλλα, μικρότερα κόμματα της συμπολίτευσης. Για να καταψηφιστεί η πρόταση μομφής χρειάζονται συνολικά 172 από τους 513 βουλευτές.

Η Ντίλμα Ρούσεφ αποκηρύσσει τη διαδικασία λέγοντας ότι δεν έχει νομική βάση και αυτό την καθιστά πολιτικό «πραξικόπημα». «Αυτοί που μου ζητούν να παραιτηθώ δείχνουν το πόσο φοβούνται για τα αποτελέσματα της διαδικασίας της πρότασης μομφής, γιατί πάνω από όλα προσπαθούν να κάνουν ένα πολιτικό πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας μας» δήλωσε.

Ads

«Είναι ένα κόμμα που έχει μολυνθεί από τη διαφθορά και η κυβέρνηση της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ είναι επίσης γεμάτη διαφθορά και ψέμματα. Είμαστε σήμερα εδώ για να παρουσιάσουμε την πρόταση μομφής εξ ονόματος δικηγόρων, τους οποίους έχω ήδη αναφέρει, αλλά και εκ μέρους της αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως εκ μέρους των πολιτών της Βραζιλίας» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης.