«Μια γυναίκα που φοράει προκλητικά ρούχα αξίζει να βιαστεί». Αυτή είναι η επικρατούσαν άποψη στη Βραζιλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κυβερνητικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (IPEA). Έντονες αντιδράσεις από φεμινιστικές οργανώσεις και τη πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ.

Ads

 
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση του IPEA που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 3.810 ατόμων, το 65% συμφωνεί με την πρόταση: «Οι γυναίκες οι οποίες φορούν ρούχα που αφήνουν να φανεί το σώμα τους, αξίζουν το βιασμό». Επίσης το 58,5% δηλώνει πως «αν οι γυναίκες συμπεριφέρονταν καλύτερα θα υπήρχαν λιγότεροι βιασμοί».
 
«Η μελέτη αποδεικνύει πως η κοινωνία της Βραζιλίας έχει πολύ δρόμο να κάνει», έγραψε η Ντίλμα Ρούσεφ σε μήνυμά της στο Twitter και κάλεσε «την κοινωνία και την κυβέρνηση να εργαστούν μαζί εναντίον της βίας κατά των γυναικών».
 
Η δημοσιογράφος Νανά Κεϊρόζ οργάνωσε μια ηλεκτρονική διαμαρτυρία μέσω Facebook με σύνθημα «Δεν αξίζω να με βιάσουν». Αντίστοιχο hashtag δημιουργήθηκε και στο Twitter. Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα, γυναίκες από όλη τη χώρα δημοσίευσαν στα social media φωτογραφίες κρατώντας το μήνυμα «Δεν αξίζω να με βιάσουν». 

«Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι επιτρέπεται να γδύνεσαι στη διάρκεια του καρναβαλιού, αλλά όχι στην πραγματική ζωή», επισημαίνει η δημοσιογράφος υπογραμμίζοντας το παράδοξο της Βραζιλίας, μιας χώρας όπου η λατρεία του αισθησιασμού και του σώματος αντιβαίνει στον κυρίαρχο συντηρητικό καθολικισμό.
 
!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?’http’:’https’;if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+”://platform.twitter.com/widgets.js”;fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,”script”,”twitter-wjs”);