Η Ιορδανία σκοπεύει να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) το Σαββατοκύριακο 9-10 Δεκεμβρίου 2017, προκειμένου να συζητηθούν οι ενέργειες του Αμερικανού προέδρου σε ό,τι αφορά την Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Ads

Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να συζητηθεί το πώς θα αντιμετωπιστούν οι «επικίνδυνες» συνέπειες από την απόφαση του Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Το βασίλειο της Ιορδανίας είναι σε επαφή με τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, του οποίου ασκεί την προεδρία αλλά και με την Τουρκία που προεδρεύει στον OIC, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν αλ Σαφάντι.

«Οι συναντήσεις αυτές θα συντονίσουν την αραβική και την ισλαμική στάση απέναντι στην απόφαση του Τραμπ. Η Ιερουσαλήμ είναι παλαιστιανικό, ιορδανικό, ισλαμικό και χριστιανικό ζήτημα και κάθε προσπάθεια να αποφασιστεί η τύχη της μονομερώς είναι άκυρη», πρόσθεσε.

Ads

Νωρίτερα σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά με τον βασιλιά Αμπντάλα και τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Θα κάνει δήλωση ο Ντόναλντ Τραμπ σήμερα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα κάνει σήμερα Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017 δηλώσεις σχετικά με την απόφασή του για το αν θα μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος είναι αρκετά σταθερός στην άποψή του για το ζήτημα.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τα σχέδια του προέδρου στο θέμα της Ιερουσαλήμ. Αύριο ο πρόεδρος θα κάνει δήλωση» επισήμανε η Σάντερς.

Ο Αμπάς προειδοποίησε τον Τραμπ

Χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς για την πρόθεσή του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Αμπάς προειδοποίησε τον Τραμπ για τις «επικίνδυνες συνέπειες» που θα έχει μια τέτοια απόφαση «στην ειρηνευτική διαδικασία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και τον κόσμο».

Οι Παλαιστίνιοι επισημαίνουν ότι η μεταφορά της πρεσβείας ισοδυναμεί με αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση τηρεί μέχρι στιγμής σιγή στο θέμα αυτό. Δεν έχει επιβεβαιωθεί αν ο Τραμπ μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Νετανιάχου έχει προγραμματίσει να δώσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017 στις 11.00 στην Ιερουσαλήμ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του να μην κάνουν δηλώσεις για να μην προκαλέσουν εντάσεις.

Σ. Αραβία: Ο βασιλιάς Σαλμάν προειδοποίησε τον Τραμπ

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν ξεκαθάρισε στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε απόφαση περί μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας του Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ πριν από την επίτευξη μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας θα αναζωπυρώσει τα συναισθήματα των μουσουλμάνων, μετέδωσαν σήμερα κρατικά ΜΜΕ της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο βασιλιάς Σαλμάν δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Αμερικανό πρόεδρο σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή και στον κόσμο.

«Ο Φρουρός- προστάτης των δύο Ιερών Τεμενών αξίωσε από τον Αμερικανό πρόεδρο να μην προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση των ΗΠΑ σχετικά με την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ πριν από την επίτευξη μιας μόνιμης συμφωνίας γιατί αυτό θα αποτελέσει πλήγμα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες και θα πυροδοτήσει εντάσεις στην περιοχή» μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο βασιλιάς Σαλμάν, τονίζεται στο τηλεγράφημα, σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τον παλαιστινιακό λαό και τα ιστορικά του δικαιώματα και διαβεβαιώνει ότι «ένα τέτοιο επικίνδυνο βήμα ενδέχεται να αναζωπυρώσει τα πάθη των μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω του κύρους της Ιερουσαλήμ και του τεμένους Αλ Άκσα…».

Αίγυπτος: Ο πρόεδρος Σίσι του επέστησε την προσοχή

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι συνέστησε στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι δεν χρειάζεται να «περιπλέξει» την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αφού ο Αμερικανός πρόεδρος του τηλεφώνησε για να συζητήσουν σχετικά με την απόφασή του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, τονίζεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Στο δελτίο τύπου επισημαίνεται ότι ο επικεφαλής του αιγυπτιακού κράτους επέστησε την προσοχή του Αμερικανού ομόλογού του «να μην λάβει μέτρα που θα υπονόμευαν τις πιθανότητες ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

«Ο πρόεδρος της Αιγύπτου επισήμανε την θέση της χώρας του σχετικά με τη διαφύλαξη του νόμιμου καθεστώτος της Ιερουσαλήμ εντός του πλαισίου των συστάσεων της διεθνούς κοινότητας και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ» σημειώνεται.

Χαμάς: Όλες οι κόκκινες γραμμές παραβιάστηκαν

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εκτίμησε ότι «όλες οι κόκκινες γραμμές» παραβιάστηκαν με την πρόθεση που διατύπωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

«Με την αναγνώριση από την αμερικανική κυβέρνηση της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας των δυνάμεων κατοχής και με τη μεταφορά της πρεσβείας της, όλες οι κόκκινες γραμμές παραβιάστηκαν» επισήμανε ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε σε μια επιστολή που απηύθυνε προς τους ηγέτες αραβικών και μουσουλμανικών χωρών και δημοσιοποιήθηκε από την οργάνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ