«Ο άνδρας που στεκόταν», ο καλλιτέχνης της Κωνσταντινούπολης ο οποίος έγινε σύμβολο των κινητοποιήσεων στην Τουρκία τον Ιούνιο, θα τιμηθεί με ένα σημαντικό γερμανικό βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανακοίνωσε η επιτροπή που το απονέμει.

Ads

 
Ο Ερντέμ Γκιουντούζ, ο 34χρονος Τούρκος χορευτής και χορογράφος, θα τιμηθεί για «την θαρραλέα δέσμευσή του υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και των δικαιωμάτων του ανθρώπου» με το Βραβείο των Μέσων Ενημέρωσης M100, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από μια επιτροπή δημοσιογράφων.
 
Ο Γκιουντούζ έγινε γνωστός σε όλον τον κόσμο καθώς στεκόταν ακίνητος για ώρες, με σταθερό το βλέμμα, στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία. Ο 34χρονος καλλιτέχνης ενσάρκωσε κατ’ αυτόν τον τρόπο μια νέα μορφή ειρηνικής διαμαρτυρίας.
 
Ο Γκιουντούζ άρχισε την διαμαρτυρία του στις 17 Ιουνίου, δύο ημέρες μετά την απομάκρυνση από την τουρκική αστυνομία δια της βίας των διαδηλωτών από το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.
 
«Με την σιωπηλή του διαμαρτυρία έγινε το σύμβολο της ειρηνικής αντίστασης και δημιούργησε μια σχολή σε όλον τον κόσμο», διευκρινίζει η επιτροπή των δημοσιογράφων που απονέμει αυτό το βραβείο.
 
Στον Γκιουντούζ το Βραβείο των Μέσων Ενημέρωσης M100 θα απονεμηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου στο Πότσνταμ, στα προάστια του Βερολίνου, έπειτα από ένα διεθνές συνέδριο για τα μέσα ενημέρωσης.
 
«Φέτος εστάλη επίσης ένα σαφές μήνυμα, ότι η ειρηνική και μη βίαιη αντίσταση λειτουργεί», σχολίασε επίσης ο πρόεδρος της επιτροπής Γιαν Γιάκομπς σε ανακοίνωσή του. «Το όπλο του ονομάζεται δημιουργικότητα. Βασικά του γνωρίσματα είναι το θάρρος και η καρτερία».
 
Πέρυσι τιμήθηκε με το βραβείο αυτό ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Μεταξύ άλλων με το βραβείο αυτό έχει τιμηθεί ο Δανός σκιτσογράφος Κουρτ Βέστεργκορντ, ο οποίος είχε σχεδιάζει αμφιλεγόμενα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, αλλά και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», Μπερνάρ Κουσνέρ.