Διαβεβαιώσεις ότι τα πυρηνικά της όπλα είναι στραμμένα μόνο στις ΗΠΑ κι όχι στους «αδελφούς» της στη Νότια Κορέα, έδωσε η Πιονγκγιανγκ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να συζητήσει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. 

Ads

Οι εν λόγω δηλώσεις έγιναν από τον επικεφαλής των των διαπραγματευτών της Βόρειας Κορέας, Ρι Σον Γκουόν, που σήμερα είχαν συνομιλίες, μετά από δυο ολόκληρα χρόνια, με τη Νότια Κορέα. 

«Όλα τα όπλα μας, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών βομβών, των βομβών υδρογόνου και των βαλλιστικών πυραύλων, στοχεύουν μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι τους αδελφούς μας, ούτε την Κίνα και τη Ρωσία», είπε ο Ρι Σον Γκουόν. 

«Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας και η ανάδειξη αυτού του θέματος θα είχε αρνητικές συνέπειες και θα διακινδυνεύαμε να εκμηδενιστούν όλα τα καλά, σημερινά επιτεύγματα», πρόσθεσε ο Ρι που είναι πρόεδρος της Επιτροπής για την Ειρηνική Επανένωση της Πατρίδας.

Ads

Διαβάστε επίσης: Ξανά σε λειτουργία το «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Σεούλ και Πιονγκγιανγκ

Οι συνομιλίες αφορούσαν μεταξύ άλλων τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο στην Πιεοντσάνγκ.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου τόνισε τυχόν συμμετοχή της Βόρειας Κορέας θα αποτελούσε «μια ευκαιρία για να διαπιστώσει το καθεστώς την αξία του τερματισμού της διεθνούς απομόνωσής του μέσω της αποπυρηνικοποίησης».

Ο Λευκός Οίκος δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη δήλωση ότι οι ΗΠΑ είναι ο μοναδικός στόχος των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας.

Παρά τις δηλώσεις του Ρι, το υπουργείο Επανένωσης της Νότιας Κορέας σημείωσε ότι θεωρεί πως οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών και τα βήματα που συμφωνήθηκαν στις σημερινές συνομιλίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια συζήτηση για την οριστική επίλυση του πυρηνικού ζητήματος. «Θα συνεργαστούμε στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ιαπωνία και άλλες γειτονικές χώρες στη διαδικασία αυτή» ανέφερε. 

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, ζητήθηκε από τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις εχθρικές ενέργειες που υποδαυλίζουν τις εντάσεις και η Πιονγκγιάνγκ συμφώνησε ότι θα πρέπει να είναι διασφαλισμένη η ειρήνη στην περιοχή.