Η Βόρεια Κορέα, διαψεύδοντας οποιαδήποτε εμπλοκή στην κυβερνοεπίθεση στη Sony για την ταινία «Η συνέντευξη», μια κωμωδία που δείχνει μια φανταστική συνωμοσία της CIA για να δολοφονήσει τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν, πρότεινε στις ΗΠΑ τη διεξαγωγή κοινής έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών.

Ads

«Αφού οι ΗΠΑ διαδίδουν ισχυρισμούς χωρίς βάση και μας διαβάλλουν, τους προτείνουμε μία κοινή έρευνα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, λίγη ώρα μετά την δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα πως οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν αναπάντητη την κυβερνοεπίθεση.

«Χωρίς να φθάσουμε μέχρι του σημείου να καταφύγουμε στα βασανιστήρια όπως το έκανε η αμερικανική CIA, έχουμε τα μέσα για να αποδείξουμε ότι δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό το συμβάν», σημειώνει το υπουργείο, κάνοντας αναφορά στις μεθόδους ανάκρισης των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής που ήρθαν στην επιφάνεια πριν από λίγες μέσω έκθεσης ειδικής επιτροπής του Κογκρέσου.

«Δεν θα ανεχθούμε ποτέ οποιαδήποτε προσβολή εναντίον της ύψιστης αρχής μας», τονίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται: «Όμως σε περίπτωση όπου θα έπρεπε να προβούμε σε αντίποινα, δεν θα εξαπολύαμε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αθώων θεατών στους κινηματογράφους αλλά μετωπικές επιθέσεις εναντίον εκείνων που επιδίδονται σε εχθρικές ενέργειες». Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτίθενται σε «σοβαρές συνέπειες αν αρνηθούν την πρότασή μας (για κοινή έρευνα) και συνεχίσουν να διασπείρουν διαδόσεις για υποτιθέμενα αντίποινα εναντίον μας», καταλήγει το υπουργείο.

Ads

Σημειώνεται πως η Sony μετά από πλήθος απειλών στο διαδίκτυο αλλά και την κυβερνοεπίθεση ακύρωσε τη διανομή της ταινίας «Η Συνέντευξη». Ωστόσο η εταιρεία ανακοίνωσε πως δεν έχει υποκύψει στις απειλές για επιθέσεις σε κινηματογράφους, αλλά «αναζητά διαφορετικούς τρόπους προβολής» της ταινίας.