Προειδοποίηση προς τον υπόλοιπο κόσμο απηύθυνε σήμερα η Βόρεια Κορέα, ξεκαθαρίζοντας ότι παρά την αλλαγή ηγεσίας, δεν θα αλλάξει πολιτική. Η νέα κυβέρνηση υπό τον Κιμ Γιονγκ-Ουν υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει διάλογος με τη σημερινή κυβέρνηση της Σεούλ, την επομένη της ενθρόνισης του νεαρού γιου του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ο οποίος πέθανε στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ads

 
«Δηλώνουμε με επισημότητα και υπερηφάνεια προς τους ανόητους πολιτικούς αξιωματούχους στον κόσμο, περιλαμβανομένων των μαριονετών της Νότιας Κορέας, ότι δεν πρέπει να περιμένουν την παραμικρή αλλαγή εκ μέρους μας», ανακοίνωσε η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας, η οποία θεωρείται η ισχυρότερη δομή της χώρας. Η ανακοίνωση μεταδόθηκε από το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
 
Η Πιονγκγιάνγκ απέρριψε επίσης οποιαδήποτε πιθανότητα διεξαγωγής συνομιλιών με την κυβέρνηση της Σεουλ. «Όπως έχουμε πει, εξακολουθούμε να αρνούμαστε να συνάψουμε σχέσεις με τον προδότη Λι Μιουνγκ-Μπακ και την ομάδα του», πρόσθεσε η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας αναφερόμενη στον πρόεδρο της Νότιας Κορέας.
 
Την Πέμπτη, την επομένη της κηδείας του Κιμ Γιονγκ-Ιλ που πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν ανακηρύχθηκε «ανώτατος ηγέτης του κόμματος, του στρατού και του λαού» στη διάρκεια μιας γιγάντιας στρατιωτικής συγκέντρωσης που οργανώθηκε στην Πιονγκγιάνγκ.
 
«Ο κόσμος θα έπρεπε να δει ξεκάθαρα πως τα εκατομμύρια των στρατιωτών και των πολιτών μας, ενωμένα σταθερά γύρω από τον αγαπημένο ηγέτη μας Κιμ Γιόνγκ-Ουν για να μετατρέψουν τη θλίψη σε θάρρος και τα δάκρυα σε δύναμη, θα πετύχουν την τελική νίκη», προστίθετο στην ανακοίνωση.
 
Η Βόρεια Κορέα υποσχέθηκε επίσης στη Σεουλ να την κάνει να πληρώσει για τα «αμαρτήματα» που διέπραξε με την ευκαιρία του θανάτου του Κιμ Γιονγκ-Ιλ. «Θα κάνουμε να πληρώσει μέχρι τέλους ο προδότης Λι Μιούνγκ-Μπακ και η κλίκα του για τα ασυγχώρητα στην αιωνιότητα αμαρτήματα που διέπραξαν με την ευκαιρία της εθνικής κηδείας» του Κιμ Γιόνγκ-Ιλ, μετέδωσαν τα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να διευκρίνισουν τι ακριβώς θα είναι αυτά τα αντίποινα.
 
Στην τηλεόραση, οι δηλώσεις επαναλαμβάνονταν επί δέκα λεπτά από τον παρουσιαστή, ενώ ένα τρέιλερ με τις ίδιες λέξεις περνούσε στη βάση της οθόνης.
 
Η Βόρεια Κορέα κατηγορεί τη Σεούλ ότι απαγόρευσε τις επισκέψεις συλλυπητηρίων στην Πιονγκγιάνγκ. Μόνο δύο νοτιοκορεατικές αντιπροσωπείες επετράπη να μεταβούν στην άλλη πλευρά των συνόρων πριν από την κηδεία του Κιμ Γιόνγκ-Ιλ για να αποτίσουν φόρο τιμής στο νεκρό. Των δύο αντιπροσωπειών ηγούνταν η χήρα του πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας Κιμ Ντάε-Γιούνγκ, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει το 2000 με τον Κιμ Γιόνγκ-Ιλ την πρώτη διακορεατική σύνοδο κορυφής στην ιστορία, και η πρόεδρος του ομίλου Hyundai.
 
Η Πιονγκγιάνγκ είναι επίσης οργισμένη για τις προκηρύξεις που έριξαν ακτιβιστές και οι οποίες καλούσαν σε εξέγερση κατά της δυναστείας των Κιμ. Οι προκηρύξεις αυτές ήταν δεμένες σε μπαλόνια που αφέθηκαν να παρασυρθούν από τον άνεμο προς τη Βόρεια Κορέα την ημέρα της κηδείας.
 
Παρά τις δυτικές εκκλήσεις για να ακολουθήσει η Βόρεια Κορέα το παράδειγμα της Βιρμανίας και να αρχίσει πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ο νέος ηγέτης αναμένεται ότι, τουλάχιστον στην αρχή, θα επιμείνει στο οικογενειακό δόγμα της μοναδικής κομουνιστικής δυναστείας στον κόσμο, εκτιμούν οι αναλυτές.