Η Ιαπωνία καταγγέλλει ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο. Την είδηση μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Ads

Σύμφωνα με το euronews, ο πύραυλος που φαίνεται ότι εκτοξεύθηκε από τις βορειοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις ενδέχεται να κατέπεσε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το γραφείο του Ιάπωνα πρωθυπουργού.

Ο Σίνζο Άμπε συγκάλεσε κατεπειγόντως συνεδρίαση με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Επείγουσα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας συνεκλήθη και στη Νότια Κορέα υπό τον πρόεδρο Μουν Τζάε Ιν.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε επίσης ότι εντόπισε νέα εκτόξευση πυραύλου — ο οποίος θεωρεί πως ήταν βαλλιστικός — από τη Βόρεια Κορέα και ότι βρίσκεται στη διαδικασία της αποτίμησης της τροχιάς που διέγραψε και άλλων στοιχείων της πτήσης για να συγκεντρώσει σαφέστερες πληροφορίες, όπως γνωστοποίησε ο πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις.

Ads

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι εντοπίσαμε την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Αξιολογούμε την κατάσταση και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες σύντομα», πρόσθεσε ο πλοίαρχος Ντέιβις.

Σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκτόξευση έγινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) από την επαρχία Τζανγκάνγκ που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας.

Η νέα εκτόξευση σημειώθηκε μερικές εβδομάδες μετά την πρώτη επιτυχή δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από την Πιονγκγιάνγκ.