Εντός του μήνα θα είναι έτοιμο το σχέδιο της Βόρειας Κορέας για την εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς εναντίον της νήσου Γκουάμ, επικράτειας των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ads

Το σχέδιο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο KCNA, θα παρουσιαστεί στον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην υλοποίησή του.

«Οι ρουκέτες, τύπου Hwasong-12, οι οποίες θα εκτοξευθούν από τον Λαϊκό Στρατό της Κορέας, θα διασχίσουν τον ουρανό πάνω από τις περιφέρειες Σιμάνε, Χιροσίμα και Κοΐτσι στην Ιαπωνία» δήλωσε ο διοικητής της Στρατηγικής Δύναμης του Στρατού, Κιμ Ρακ Γκιόμ.

«Θα πετάξουν 3.356 χιλιόμετρα σε 1.065 δευτερόλεπτα και θα πέσουν στη θάλασσα 30 – 40 χιλιόμετρα από τις ακτές του Γκουάμ» έσπευσε να προσθέσει.

Διαβάστε στο tvxs.gr: Θα πατήσουν το κουμπί Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν;

Ads

Η απάντηση των ΗΠΑ

Από πλευράς ΗΠΑ, ο αναπληρωτής βοηθός του Ντόναλντ Τραμπ τόνισε: «Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν σαφής: θα χρησιμοποιήσει κάθε κατάλληλο μέτρο για να προστατεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους πολίτες τους». 

«Δεν ανακοινώνουμε τα μελλοντικά σχέδιά μας ούτε πώς πρόκειται να αντιδράσουμε», είπε. «Αν δείξεις στους παίκτες γύρω από το τραπέζι του πόκερ τα χαρτιά σου, θα χάσεις το παιγνίδι. Δεν είναι καλή ιδέα στα χαρτιά, είναι μια πολύ κακή ιδέα στη γεωπολιτική».

ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα τις τελευταίες ημέρες έχουν κλιμακώσει ξανά την πολεμική ρητορική τους, προκαλώντας τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Πιονγκγιανγκ να σταματήσει τις απειλές προς τη χώρα του αλλιώς θα εξαπολύσει «φωτιά και οργή τέτοια που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί». Η χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν απάντησε απειλώντας να χτυπήσει την αμερικανική βάση στη νήσο Γκουάμ στον ειρηνικό Ωκεανό.