Ο διάλογος μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας δείχνει ότι έχει θετικά αποτελέσματα στις σχέσεις των δύο χωρών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της δεύτερης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα τελεστούν από τις 9 έως τις 25 Φεβρουαρίου στην πόλη Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας.

Ads

Τα μέλη των επιτροπών των δύο χωρών που συναντήθηκαν στην παραμεθόρια πόλη Πανμουντζόμ πήραν την ιστορική απόφαση Νότια και η Βόρεια Κορέα να πορευτούν μαζί, κάτω από κοινή σημαία, στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Αγώνων και να δημιουργήσουν μια ενιαία γυναικεία ομάδα χόκεϊ επί πάγου, με στόχο τη διεκδίκηση μεταλλίου. Όπως έγινε γνωστό, η κοινή σημαία θα εικονίζει την Κορεατική Χερσόνησο.

Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία θα αποτελείται συνολικά από 550 άτομα, αθλητές, προπονητές, γιατρούς και παράγοντες.

Ακόμη, μια αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας αναμένεται να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Πιονγκτσάνγκ, 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο χωρών, ενώ αθλητές της Νότιας Κορέας θα μπορούν να μεταβούν για προπονήσεις στον βορρά, στο σταθμό Μασικριόνγκ.

Ads

Το επόμενο Σάββατο, εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν στη Λωζάνη, στην έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), για να συζητήσουν τους τρόπους συμμετοχής τους στη διοργάνωση και να επικυρώσουν τη συμφωνία τους -επί της ουσίας, για να λάβουν την έγκριση της ΔΟΕ.

Η Νότια Κορέα θα πρέπει, εκτός των άλλων, να βρει τρόπους για να φιλοξενήσει τη βορειοκορεατική αντιπροσωπεία χωρίς να παραβιάζει τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγορεύουν τη μεταφορά μετρητών στην Πιονγκγιάνγκ, αλλά και τη μαύρη λίστα η οποία περιλαμβάνει ανώτερους αξιωματούχους από την Πιονγιάνγκ.

image

Ωστόσο, ο προπονητής χόκεϊ της Νότιας Κορέας, αλλά και οι συντηρητικές εφημερίδες της χώρας, έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους για την προοπτική κοινής ομάδας, λέγοντας ότι μπορεί να πλήξει τις πιθανότητες της χώρας να κατακτήσει κάποιο μετάλλιο.

Οι δύο πλευρές είχαν δύο χρόνια να επικοινωνήσουν σε ανώτατο επίπεδο, ενώ το τελευταίο διάστημα το «ρήγμα» μεταξύ τους είχε μεγαλώσει λόγω των πυρηνικών δοκιμών του Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά και των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ.

Η Ιαπωνία παρακολουθεί την εξέλιξη με σκεπτικισμό. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Τάρο Κόνο, ο κόσμος δεν πρέπει να «τυφλωθεί» από την προσπάθεια της Πιονγιάνγκ να «γοητεύσει» την παγκόσμια κοινότητα.

Οι δύο χώρες έχουν ήδη παρελάσει μαζί στις τελετές έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 στο Σίδνεϊ, του 2004 στην Αθήνα και του 2006 στο Τορίνο.

Η Βόρεια Κορέα είχε μποϊκοτάρει, πάντως, τους Θερινούς Ολυμπιακούς της Σεούλ το 1988.