Μια εβδομάδα μετά τη βομβιστική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στην οποία σκοτώθηκαν 6 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 81 στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για αυτήν την αιματηρή πράξη.

Ads

Η τουρκική αστυνομία, μόλις 6 ώρες μετά την επίθεση συνέλαβε μια νεαρή έγχρωμη γυναίκα, που παρουσιάστηκε ως «μαχήτρια ειδικά εκπαιδευμένη ως πράκτορας πληροφοριών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD)». Σύμφωνα με πλάνα από κάμερες παρακολούθησης, ήταν αυτή που τοποθέτησε τη βόμβα.

Η κα Αχλάμ Αλ Μπασίρ ομολόγησε τα πάντα. Είχε λάβει εντολές από το PKK, σύμφωνα με την αστυνομία.

Και τα δύο κατηγορούμενα κόμματα εξέδωσαν ανακοινώσεις που απέρριπταν την επίσημη θέση της Άγκυρας. «Το κολλημένο τουρκικό καθεστώς θέλει να προετοιμάσει το έδαφος για μια στρατιωτική επέμβαση κατά της Ροζάβα» (Συριακό Κουρδιστάν). Η διοίκηση της Ροζάβα δήλωσε ότι το όνομα Αχλάμ Αλ Μπασίρ δεν εμφανίζεται σε κανένα μητρώο πληθυσμού της βόρειας Συρίας.

Ads

Υπάρχουν πράγματι αρκετές αντιφάσεις μεταξύ των επίσημων δηλώσεων και των γεγονότων που αποκαλύπτονται τις περισσότερες φορές από τους μάρτυρες και δημοσιεύσεις από τα κοινωνικά δίκτυα.

  • Η Αλ Μπασίρ δεν μοιάζει καθόλου με Κούρδισα ακτιβίστρια. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν είναι υπήκοος Συρίας, Σομαλίας ή Ερυθραίας.
  • Η Αλ Μπασίρ δεν ενήργησε σαν «καλή ακτιβίστρια που διέπραξε επίθεση». Την Κυριακή φόρεσε αντάρτικο παντελόνι, στρατιωτικές μπότες και μαντίλα. Ήταν μεταξύ άλλων και καλά μακιγιαρισμένη.
  • Υπήρχαν περισσότερα από 50 άτομα που τέθηκαν υπό κράτηση, στην πλειονότητά τους Σύριοι Άραβες που διαμένουν στην Κωνσταντινούπολη. Όμως η αστυνομία δεν έδωσε πληροφορίες για τις ανακρίσεις αυτών των υπόπτων.
  • Η Αλ Μπασίρ, εμφανώς χτυπημένη κατά την ανάκριση, φαινόταν πολύ φοβισμένη και έκπληκτη, σε πλήρη πανικό.
  • Γύρισε ήσυχα σπίτι μετά την επίθεση. Στο σπίτι της είχε πολλά χρήματα, κυρίως ξένα νομίσματα και κοσμήματα.
  • Η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι ήρθε από το Αφρίν (συριακή πόλη υπό την κατοχή του τουρκικού στρατού) στην Κωνσταντινούπολη πριν από τέσσερις μήνες ενώ οι γείτονες είπαν ότι έμενε εδώ τουλάχιστον ένα χρόνο και ότι εργαζόταν σε μία βιομηχανία ρούχων.
  • Η αστυνομία βρήκε τέσσερα κινητά τηλέφωνα στο σπίτι της Αλ Μπασίρ. Ένας προστάτης του χωριού, μια φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή από την τουρκοϊρακινή συνοριακή περιοχή, ο τοπικός ηγέτης (Güçlükonak/Sirnak) του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP, ακροδεξιά, ο μοναδικός σύμμαχος του Προέδρου Ερντογάν) φαίνεται να μίλησαν τουλάχιστον δύο φορές με την επίσημη ύποπτο. Ασυνήθιστη πρακτική, ο Νομάρχης του τμήματος συνόρων δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου στο οποίο υπερασπίζεται την αθωότητα του επικεφαλής του MHP. Ο τελευταίος είχε ήδη κατηγορηθεί για παράνομη εμπορία ναρκωτικών και ανθρώπων.
  • Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η ύποπτη είχε σχέδια να διαφύγει ξανά στην Ελλάδα σύμφωνα με συνεργούς της νεαρής γυναίκας, ισχυρισμός που δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητες πηγές.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης (με εξαίρεση το Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού-HDP, Κούρδοι και αριστερά, 3ο κόμμα της Βουλής) εγκρίνουν τις επίσημες θέσεις και ταυτόχρονα κατηγορούν Κούρδους και Σύριους. Θεωρίες συνωμοσίας κυκλοφορούν και σε κύκλους κοντά στο εξουσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ στοχοποιούνται χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία. Αλλά ανεξάρτητοι παρατηρητές και επίσης πολίτες που έχουν κριτική αίσθηση, αποκαλύπτουν στο διαδίκτυο τον παραλογισμό του επίσημου σεναρίου καθώς και τις αντιφάσεις της εξουσίας.

Το καθεστώς είχε ήδη μια εμπειρία στο παρελθόν που λειτούργησε: Όταν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά τις γενικές εκλογές του Ιουνίου 2015, μια σειρά από μεγάλες επιθέσεις έλαβαν χώρα μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου 2015 και το AKPμπόρεσε να ανακτήσει τις ψήφους που είχε χάσει. Ο τότε πρωθυπουργός Νταβούτογλου, τώρα στην αντιπολίτευση, δήλωσε: «Οι φωνές μας υψώνονται ως αποτέλεσμα οποιασδήποτε έκρηξης». Η κυβέρνηση, σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους της αντιπολίτευσης, διέταξε αυτές τις επιθέσεις από μέλη του Ισλαμικού Κράτους μέσω των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Το καθεστώς Ερντογάν βρίσκεται εν μέσω οικονομικής κρίσης, σε πλήρη διπλωματική δυσκολία. Πέφτει κατακόρυφα στις δημοσκοπήσεις 8 μήνες από τις προεδρικές και γενικές εκλογές. Ο Ερντογάν χρειάζεται 51% ψήφων για να επανεκλεγεί, αλλά απέχει μόλις 32% από την πρόθεση ψήφου. Για να κερδίσει τις εκλογές χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη από εθνικιστές, κύκλους εχθρικούς προς τους Κούρδους και τους Σύριους. Ένα άλλο σενάριο: Μπορεί επίσης να αναβάλει τις εκλογές, εάν κηρυχτεί εμπόλεμη κατάσταση, μετά από στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία ή στο βόρειο Ιράκ.

«Οι επόμενοι οκτώ μήνες στην Τουρκία δεν θα είναι συνηθισμένοι», παρατηρούν σχεδόν όλοι οι ντόπιοι και ξένοι παρατηρητές.

*Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στην Τουρκία.