Πάνω από 230 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν κατά την επίθεση που πραγματοποίησαν ένοπλοι σε τέμενος στην βόρεια επαρχία Σινά της Αιγύπτου, σύμφωνα με νέο απολογισμό που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.

Ads

Νωρίτερα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι από την επίθεση τραυματίστηκαν τουλάχιστον 130 άνθρωποι. Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι, οι δράστες αρχικά πυροδότησαν μια βόμβα προτού ανοίξουν πυρ εναντίον των πιστών στη διάρκεια της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής.

Το τέμενος βρίσκεται σε μια περιοχή όπου ο αρχές μάχονται με το αιγυπτιακό παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Al Masry Al Youm οι ένοπλοι ήταν 4 – 5 και άνοιξαν πυρ κατά των πιστών την ώρα που πανικόβλητοι εγκατέλειπαν το τέμενος μετά την έκρηξη, προσπαθώντας να διαφύγουν. 

Ο πρόεδρος Φάταχ αλ Σίσι συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας λίγο μετά την επίθεση και υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει με «σφοδρότητα». «Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα εκδικηθούν για τους μάρτυρές μας και θα αποκαταστήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα απαντώντας με πυγμή πολύ σύντομα» δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Ads

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Σινά, οι μαχητές του οποίου έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες τα τελευταία τρία χρόνια. Το παρακλάδι του «Ισλαμικού Κράτους» στο Σινά, το επονομαζόμενο Wilayat Sinai, στελεχώνεται κυρίως από μαχητές της ντόπιας οργάνωσης ανταρτών, Ansar Beit al-Maqdis, η οποία ορκίστηκε πίστη και αφοσίωση στο ISIS μετά την αποστολή εκπροσώπων της στη Συρία το 2014. Πέρα απ’ το Ισλαμικό Κράτος η Αίγυπτος αντιμετωπίζει απειλή και από τζιχαντιστές που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα και δρουν από τη γειτονική Λιβύη. 

Οι Σουνίτες μαχητές έχουν θέσει κυρίως στο στόχαστρο των επιθέσεών τους τις δυνάμεις ασφαλείας, αλλά έχουν επίσης προσπαθήσει να επεκταθούν πέραν της χερσονήσου πλήττοντας χριστιανικές εκκλησίες και Ισλαμιστές, άλλων δογμάτων, τους οποίους θεωρούν προδότες. 

image