Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στη Γάζα, όπου σήμερα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 54 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων, είκοσι άνθρωποι, οι οποίοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, όταν, δύο οβίδες ισραηλινών τανκς έπληξαν δύο αίθουσες διδασκαλίας σε σχολείο του ΟΗΕ, όπου είχαν καταφύγει κάτοικοι διωγμένοι από τα σπίτια τους εξαιτίας των μαχών.

Ads

Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν επίσης πως στην Τούφα, προάστιο βορειο-ανατολικά της πόλης της Γάζας, έξι Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν από τα πυρά ισραηλινών τανκς. Στον νότιο τομέα του παλαιστινιακού θάλακα, στο Χαν Γιούνες, επτά μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές οβίδες, ενώ τρεις ακόμη Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί νωρίτερα στην ίδια τοποθεσία. Στην ίδια περιοχή οκτώ Παλαιστίνιοι της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν τη νύκτα κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής. 

Ο συνολικός απολογισμός της 22ήμερης επίθεσης διαμορφώνεται στους 1.280 νεκρούς και στους 7.170 τραυματίες.

Το πρωί της Τετάρτης, οβίδες από άρματα μάχης έπληξαν δύο αίθουσες σχολείου της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 50.

Ads

image

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Γάζας ότι πολλές οβίδες έπληξαν το σχολείο αλ-Χουσέιν, όπου πολλοί άμαχοι έχουν καταφύγει εκτάκτως για να σωθούν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

image

image

Πολλοί Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν καταφύγει σε σχολεία της UNRWA, κυρίως στη Τζαμπαλίγια, μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού ότι η περιοχή όπου κατοικούν ενδέχεται να πληγεί από μαζικούς βομβαρδισμούς. Περί τους 180.000 Παλαιστίνιοι ζουν σε ιδιαίτερα επισφαλείς συνθήκες στα 83 σχολεία που διαχειρίζεται η UNRWA.

Κρυμμένες ρουκέτες σε σχολείο του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, κρυψώνα με ρουκέτες ανακοίνωσε ότι βρήκε σε ένα από τα σχολεία της στη Λωρίδα της Γάζας η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). Ο εκπρόσωπος της UNRWA, Κρις Γκάνες, καταδίκασε όσους έθεσαν τους αμάχους πολίτες σε κίνδυνο αποθηκεύοντας ρουκέτες στο σχολείο, αποφεύγοντας πάντως επιρρίψει την ευθύνη σε συγκεκριμένη πλευρά.

Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την ανησυχία του για την ανακάλυψη 20 ρουκετών σε άδειο σχολείο της UNRWA, καθώς και σε άλλο σχολείο μία εβδομάδα πριν.

Στο σκοτάδι η Γάζα

Χωρίς ηλεκτρισμό  παραμένει το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών στη Λωρίδα της Γάζας. Μετά την καταστροφή από οβίδα του μοναδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον παράκτιο θύλακα. Σύμφωνα με αξιωματούχους, θα χρειαστούν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.