Η Βόρεια Κορέα αναζητούσε από καιρό τα μέσα για την «παράδοση» μιας ατομικής κεφαλής στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον ορκισμένο εχθρό της και την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε τελικά την Κυριακή. Ήξερε καλά ότι θα μπορούσε να φορτώσει μια βόμβα υδρογόνου σε ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM).

Ads

Οι βόμβες με υδρογόνο ή οι βόμβες H είναι πολύ πιο ισχυρές από ό, τι τα σχετικά απλά ατομικά όπλα που έχει δοκιμάσει η Βόρεια Κορέα μέχρι στιγμής.

Σε αντίθεση με την ατομική βόμβα – σαν αυτή που έπεσε στην Ιαπωνία από τις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου – η βόμβα υδρογόνου μπορεί να είναι 1.000 φορές ισχυρότερη.
Οι τρεις πρώτες πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας από το 2006 έως το 2013 αφορούσαν ατομικές βόμβες περίπου ίδιας κλίμακας με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, οι οποίες μαζί σκότωσαν περισσότερους από 200.000 ανθρώπους.

Ωστόσο, η νέα δοκιμή της Κυριακής εκτιμάται ότι έχει απόδοση περίπου 100 κιλοτόνους, 10 φορές ισχυρότερη από τη δοκιμή του περασμένου έτους που προκάλεσε σεισμό μεγέθους 5,3 και τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή που έπεσε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1945.

Ads

Ένας χαρούμενος Βορειοκορεάτης επικρότησε την «πρωτοφανή έκρηξη» στην κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι «σηματοδότησε μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την επίτευξη του τελικού στόχου, της ολοκλήρωσης της κρατικής πυρηνικής δύναμης».

Η βόμβα υδρογόνου, που ονομάζεται επίσης θερμοπυρηνική βόμβα, χρησιμοποιεί τη σύντηξη των πυρήνων για την παραγωγή ενέργειας. Τα αστέρια παράγουν επίσης ενέργεια μέσω σύντηξης. Αντίθετα οι ατομικές βόμβες βασίζονται στη σχάση.

Η τεχνολογία της βόμβας υδρογόνου είναι πιο εξελιγμένη και αποτελεί μεγαλύτερη απειλή. Μπορεί επίσης να γίνει αρκετά μικρή για να χωρέσει σε ένα κεφάλι ενός διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM).

Η ενέργεια που απελευθερώνεται από μια βόμβα υδρογόνου είναι αρκετές κλίμακες ισχυρότερη σε σχέση με την ατομική. Οι βόμβες υδρογόνου μπορούν να εξαφανίσουν ολόκληρες πόλεις με μια έκρηξη. «Μια τέτοια “συσκευή” θα μπορούσε να αφανίσει εντελώς ολόκληρη την πόλη της Νέας Υόρκης – κανείς δεν θα έμενε ζωντανός», δήλωσε στο Al Jazeera ο Αντρέι Λάνκοφ, καθηγητής κορεατικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Kookmin στη Σεούλ. «Με μια ατομική βόμβα, μπορεί να σκοτωθεί το μισό του Μανχάταν, το πολύ».

Σύμφωνα με τα όσα εξηγεί ο Πάντι Ρίγκαν καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο του Σάρεϊ «οι βόμβες υδρογόνου είναι τα πιο ισχυρά όπλα που έχουν κατασκευαστεί». «Μια κανονική πυρηνική βόμβα έχει ισχύ ίση με αυτή 10.000 τόνων εκρηκτικών TNT. Οι βόμβες υδρογόνου είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο ισχυρές», σύμφωνα με τον Ρίγκαν.

Η βόμβα υδρογόνου είναι το παγκόσμιο πρότυπο για τα πέντε κράτη με τις μεγαλύτερες δυνατότητες πυρηνικής ενέργειας: τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα. Ο Kune Y Suh, καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, χαρακτήρισε την δοκιμασία της Κυριακής ως «αλλαγή παιχνιδιού». «Η Βόρεια Κορέα έχει καθιερωθεί ως πυρηνικό κράτος, αλλά δεν είναι απλώς ένας παίκτης αλλαγής παιχνιδιού, είναι ένα «τέλος παιχνιδιού», δήλωσε ο Suh.