Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ανακοίνωσε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20%, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, και παράλληλα αύξηση στο βασικό μισθό των κλαδικών συμβάσεων κατά 10%.

Ads

 
Πρόκειται για αύξηση πολύ μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό που το 2013 ανήλθε στο 6,5%. «Πετύχαμε οικονομική ανάπτυξη και αποφασίσαμε να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό κατά 20%», δήλωσε ο Μοράλες. Το ΑΕΠ της Βολιβίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχει τριπλασιαστεί από την ημέρα που ανέλαβε την Προεδρία ο Έβο Μοράλες (2006), φτάνοντας το 2012 στα 27 δις δολάρια. Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2014 είναι να επιτευχθεί ανάπτυξη 5,2%.
 
Την ανακοίνωση του Μοράλες χαιρέτισαν τα συνδικάτα. Αντίθετα η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών (CEPB) άσκησε έντονη κριτική στον πρόεδρο της χώρας, καταγγέλλοντας πως παρακάμφθηκε στις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν της δόθηκε η δυνατότητα να συμμετάσχει στις συζητήσεις. Επίσης αναφέρουν πως πρόκειται για μια προεκλογική κίνηση ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.