Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που υποτίθεται θα διαρκούσε εβδομάδες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να σχεδιάζει μια νέα επίθεση, ενώ παράλληλα προετοιμάζει τη χώρα του για μια σύγκρουση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους που αναμένεται να διαρκέσει για χρόνια.

Ads

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται αξιωματούχους, συμβούλους και άλλα πρόσωπα με γνώση της κατάστασης, το Κρεμλίνο επιδιώκει να αποδείξει ότι οι δυνάμεις του μπορούν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά από μήνες απωλειών επί του πεδίου, προκειμένου να πιέσει το Κίεβο και τους υποστηρικτές του για μια συμφωνία εκεχειρίας που θα αφήνει τον έλεγχο των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.

Ακόμη και ο Πούτιν δεν μπορεί να αρνηθεί την αδυναμία των ενόπλων δυνάμεών του, για την δημιουργία των οποίων χρειάστηκε δεκαετίες, ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου, υπογραμμίζοντας ότι οι συνεχείς αποτυχίες, ανάγκασαν «πολλούς στο Κρεμλίνο να δουν πιο ρεαλιστικά τις άμεσες φιλοδοξίες τους, παραδεχόμενοι, ότι θα ήταν επίτευγμα να διατηρήσουν την υπάρχουσα γραμμή μετώπου».

Ο Πούτιν εξακολουθεί να πιστεύει ότι πιο μεγάλες δυνάμεις και η ετοιμότητα για σημαντικές ανθρώπινες απώλειες θα του δώσουν την δυνατότητα να νικήσει, λένε οι πηγές του πρακτορείου, προσθέτοντας ότι την άνοιξη μπορεί να αρχίσει νέο κύμα επιστράτευσης. Οι δηλώσεις των πηγών του Bloomberg επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις της Ουκρανίας και των συμμάχων της για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας, που μπορεί να αρχίσει πριν παραλάβει το Κίεβο τα άρματα μάχης που έχουν υποσχεθεί να παράσχουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Ads

Αναμένεται ότι τα άρματα μάχης Leopard 2 θα παραδοθούν στην Ουκρανία στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, ενώ ακριβή χρονοδιαγράμματα παράδοσης των αρμάτων Abrams από τις ΗΠΑ δεν έχουν κοινοποιηθεί και η πράδοση τους αναμένεται να απαιτήσει μήνες.

Η αποφασιστικότητα του Πούτιν προμηνύει άλλη μια θανατηφόρα κλιμάκωση στον πόλεμό του, καθώς το Κίεβο ετοιμάζει μια νέα δική του ώθηση για να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις, απορρίπτοντας οποιαδήποτε εκεχειρία που αφήνει τη Ρωσία να καταλαμβάνει τα εδάφη του. Ο Ρώσος ηγέτης πιστεύει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να επικρατήσει σε μια σύγκρουση που θεωρεί υπαρξιακή με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ανέφεραν οι άνθρωποι. Ένας νέος γύρος κινητοποιήσεων είναι πιθανός ήδη από την άνοιξη, είπαν, καθώς η οικονομία και η κοινωνία υποτάσσονται όλο και περισσότερο στις ανάγκες του πολέμου.

«Ο Πούτιν είναι απογοητευμένος από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα, αλλά δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τους στόχους του. Αυτό σημαίνει απλώς ότι η διαδρομή θα είναι μακρύτερη, πιο αιματηρή και χειρότερη για όλους», δήλωσε η Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια της R.Politik, μιας συμβουλευτικής εταιρείας για θέματα πολιτικής. 

Αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αμφισβητούν το κατά πόσον η Ρωσία διαθέτει τους πόρους για μια νέα μεγάλη επίθεση, ακόμη και μετά την κινητοποίηση 300.000 επιπλέον στρατευμάτων το περασμένο φθινόπωρο. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, εν τω μεταξύ, εντείνουν τις προμήθειες όπλων, ετοιμάζονται να παραδώσουν για πρώτη φορά τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα να διασπάσουν τις ρωσικές γραμμές.

Αλλά οι βίαιες επιθέσεις της Ρωσίας σε μέρη όπως το Μπαχμούτ, μια ανατολική πόλη που έχει περιορισμένη στρατηγική αξία, έχουν προκαλέσει φθορές στις ουκρανικές δυνάμεις, εκτρέποντας στρατεύματα και εξαντλώντας την ικανότητα του Κιέβου να οργανώσει αντεπίθεση αλλού, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

«Αν δεν αλλάξει κάτι, θα έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο φθοράς όπως ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος θα μπορούσε να διαρκέσει για πολύ καιρό, επειδή και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι ο χρόνος είναι με το μέρος τους», δήλωσε ο Αντρέι Κορτούνοφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας που ιδρύθηκε από το Κρεμλίνο. «Ο Πούτιν είναι βέβαιος ότι είτε η Δύση είτε η Ουκρανία θα κουραστούν. Μια ήττα στην επανεκλογή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το 2024, ο οποίος ηγήθηκε του συνασπισμού για την υποστήριξη της Ουκρανίας, θα μπορούσε να φέρει “μεγαλύτερη ευελιξία” στο θέμα στην Ουάσινγκτον», είπε.

Ενώ ένα νέο κύμα πίεσης από κυρώσεις -ιδιαίτερα το ανώτατο όριο τιμών που επιβλήθηκε στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου- έχει συμπιέσει τα έσοδα του Κρεμλίνου, δεν έχει -μέχρι στιγμής- μειώσει την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτεί τον πόλεμο. Η Ρωσία εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε αποθέματα δισεκατομμυρίων σε γουάν, τα οποία δεν επηρεάζονται από τις κυρώσεις και μπορούν να βοηθήσουν στη γεφύρωση των ελλείψεων του προϋπολογισμού για 2-3 χρόνια, σύμφωνα με οικονομολόγους.