Αποκάλυψη η οποία προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά έρχεται από το πρακτορείο Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ρωσική κρατική εταιρεία μεταφέρει σημαντικά κονδύλια σε θυγατρική εταιρεία η οποία κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου στην Τουρκία.  Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο, πρόκειται για την εταιρεία Rosatom, η οποία φέρεται να έστειλε την περασμένη εβδομάδα περίπου 5 δισ. δολάρια στην κατασκευαστική Akkuyu Nuclear JSC, η οποία εδρεύει στην Τουρκία.

Ads

Μάλιστα ακόμη δύο μεταφορές -αντίστοιχου ύψους χρημάτων- προγραμματίζονται για τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Τα κονδύλια που θα μεταφερθούν στην τουρκική κατασκευαστική από την Ρωσία  υπολογίζονται συνολικά σε 15 δισ. δολάρια. Το συνολικό κόστος κατασκευής του εργοστασίου είναι 20 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που ζήτησαν να κρατήσουν την ανωνυμίας του, η χρηματοδότηση θα καλύψει τις ανάγκες προμηθειών για το έργο τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Rosatom ανέφερε από την πλευρά της ότι το ύψος των συναλλαγών είναι σημαντικά χαμηλότερο από τους αριθμούς που έδωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, χωρίς να παράσχει όμως περισσότερες λεπτομέρειες.

Ads

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Ακούγιου θεωρείται κρίσιμος για την Τουρκία, εάν θέλει να ικανοποιήσει τις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες, καθώς αναμένεται να καλύψει το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας όταν τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις αντιδραστήρες.

Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από τις ρωσικές τράπεζες Sberbank και Sovcombank, οι οποίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο κυρώσεων της Ε.Ε. Ωστόσο, δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στη Rosatom και τη θυγατρική της.

Τον Μάρτιο, η Rosatom διαβεβαίωσε ότι, αν και έχει το δικαίωμα πώλησης έως και του 49% του Ακούγιου σε επενδυτή, διαθέτει όλους τους απαραίτητους πόρους για την επιτυχή παράδοση του έργου, ακόμη και αν χρηματοδοτεί μόνη της την κατασκευή.

Οι εργασίες για τον πρώτο αντιδραστήρα, γνωστό ως Ακούγιου 1, ξεκίνησαν το 2018, ενώ δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησαν τα έργα και για τον δεύτερο αντιδραστήρα. Βάσει του προγραμματισμού, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Ένας από τους αξιωματούχους περιέγραψε τη μεταφορά κονδυλίων ως χειρονομία καλής θέλησης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τον ρόλο του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας αναμένεται να έχουν συνομιλίες στο Σότσι στις 5 Αυγούστου.

Οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες και δεν φαίνεται να έχουν διαταραχθεί σημαντικά παρά την ρωσική εισβολή.  Μάλιστα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις πολιτικές που ακολούθησε κατάφερε να μην αποξενωθεί από τη Ρωσία, κάτι που αποδεικνύεται από την προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχουν Πούτιν και Ερντογάν στο Σότσι στις 5 Αυγούστου.

Η Άγκυρα, εξάλλου, έχει προμηθευτεί από τη Μόσχα συστήματα αεράμυνας S-400, κάτι που είχε προκαλέσει την ενεργοποίηση του νόμου CAATSA κάτι που οδήγησε στον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Πρόσφατα οι Αμερικανοί νομοθέτες σταμάτησαν το σχέδιο Μπάιντεν για να επανενταχθεί η Τουρκία στο πρόγραμμά των F-16.