Η αποχώρηση των δυτικών εμπόρων σιτηρών από τη ρωσική αγορά θα ενισχύσει τη γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας και θα αυξήσει τα κέρδη της, εκτίμησε το πρακτορείο Bloomberg το Σάββατο.

Ads

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η αποχώρηση από τη ρωσική αγορά της διεθνούς εταιρείας εμπορίας σιτηρών Viterra με έδρα την Ολλανδία και του αμερικανικού προμηθευτή γεωργικών προϊόντων Cargill «αυξάνει τον έλεγχο της Ρωσίας επί των παγκόσμιων προμηθειών τροφίμων».

«Η αποχώρηση της Cargill και της Viterra σημαίνει ότι η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού, θα αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στον εφοδιασμό τροφίμων της και θα αυξήσει τα κέρδη της», σημειώνει το Bloomberg.

Το πρακτορείο εκτιμά ότι η αποχώρηση των δυτικών εμπόρων «αφήνει τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών σε μεγάλο βαθμό στα χέρια εγχώριων και κρατικά χρηματοδοτούμενων εταιρειών».

Ads

«Αυτό σημαίνει ότι θα είναι ευκολότερο για τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές σιτηρών ως μέσο γεωπολιτικής επιρροής», αναφέρει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι οι κύριοι αγοραστές τροφίμων από τη Ρωσία είναι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Στις 30 Μαρτίου, η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Γεωργίας δήλωσε ότι η εταιρεία εμπορίας σιτηρών Viterra Limited θα σταματήσει τις εξαγωγικές δραστηριότητες στη Ρωσία από την 1η Ιουλίου. Μια ημέρα νωρίτερα, το Υπουργείο Γεωργίας δήλωσε ότι έλαβε ειδοποίηση από την Cargill LLC, η οποία είναι θυγατρική του αμερικανικού προμηθευτή γεωργικών προϊόντων Cargill, να σταματήσει τις εξαγωγικές δραστηριότητες στη ρωσική αγορά.