Νέο βίντεο με τονΒρετανό όμηρο, Τζον Κάντλι, δημοσίευσε στο διαδίκτυο το Ισλαμικό Κράτος. Στο βίντεο, ο όμηρος λέει ότι «οι μουτζαχεντίν δεν είναι απλοί αντάρτες με καλάσνικοφ». Το βίντεο φαίνεται ότι γυρίστηκε και δημοσιεύτηκε πριν ξεκινήσουν και στη Συρία οι επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και με συμμάχους αραβικές χώρες.

Ads

Ο όμηρος που φορά την πορτοκαλί στολή που φορούν οι κρατούμενοι του Γκουαντάναμο, χαρακτήρισε το Ισλαμικό Κράτος «το ισχυρότερο τζιχαντιστικό κίνημα στην πρόσφατη ιστορία» και λέει πως «οι εκτιμήσεις ότι 15.000 χρειάζονται για να καταπολεμηθεί το Ισλαμικό Κράτος είναι για γέλια, το Κράτος έχει περισσότερους μουτζαχεντίν».

Στο 5λεπτο βίντεο ο Κάντλι αναφέρει: «Ο πρόεδρος (Ομπάμα) κάποτε αποκάλεσε την επέμβαση του Τζορτζ Μπους στο Ιράκ “ανόητο πόλεμο” και ανυπομονούσε να απομακρύνει την Αμερική από αυτόν μόλις ανέλαβε την εξουσία. Τώρα ανεξήγητα σύρεται και πάλι σε αυτόν».

«Από τον (πόλεμο στο) Βιετνάμ και μετά δεν έχουμε γίνει ξανά μάρτυρες ενός τέτοιου πιθανού μπλεξίματος εν τη γενέσει του. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις, ότι χρειάζονται 15.000 στρατιώτες για να πολεμήσουν το ΙΚ, είναι αστεία χαμηλές. Το ΙΚ έχει περισσότερους μουτζαχεντίν (ιερούς μαχητές)», σημείωνει ακόμη.

Επίσης, λέει ότι η νέα κυβέρνηση του Ιράκ, σύμμαχος του σιιτικού Ιράν, περιμένει με ανυπομονησία ότι η επέμβαση των ΗΠΑ θα ενισχύσει την ιρανική επιρροή στη Μέση Ανατολή.

Ads

Ο ίδιος βρετανός όμηρος, ο Τζον Κάντλι, σε βάρος της ζωής του οποίου δεν γίνεται καμία -ανοικτή- απειλή, μιλούσε και στο προηγούμενο προπαγανδιστικό βίντεο της οργάνωσης με τίτλο «δάνεισέ μου τα αυτιά σου». Ο Κάντλι ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα «είχε αποκαλέσει κάποτε την εμπλοκή του Μπους στο Ιράκ “ηλίθιο πόλεμο” και δεν κρατιόταν να αποσύρει τις ΗΠΑ όταν ήρθε στην εξουσία, αλλά τώρα σύρεται πάλι εκεί».