Το αιματηρό περιστατικό συνέβη στην πολιορκημένη από τον τουρκικό στρατό κουρδική πόλη Τζίζρε στην νοτιοανατολική Τουρκία. 

Ads

Στο βίντεο διακρίνονται Κούρδοι πολίτες με υψωμένη μια λευκή σημαία να βγαίνουν στους δρόμους της πόλης για να περισυλλέξουν τους νεκρούς τους που κείτονται εκεί για μέρες. 

Κουβαλούν τις σορούς σε ένα καρότσι που σπρώχνουν με τα χέρια. Ένα τουρκικό άρμα μάχης βρίσκεται κοντά. Οι Τούρκοι στρατιώτες ανοίγουν πυρ. Οι άνθρωποι τρέχουν φωνάζοντας πανικόβλητοι. Δυο πέφτουν νεκροί. Ο ένας ήταν δημοτικός σύμβουλος της πόλης.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu γράφει ότι πρόκειται για «τρομοκράτες» ενώ οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας υποστηρίζουν ότι άνοιξαν πυρ επειδή δέχτηκαν πυρά από αντάρτες του PKK. Κανένας ένοπλος δεν διακρίνεται, ωστόσο, ανάμεσα στους Κούρδους άμαχους που καταγράφει το βίντεο. 

Το βίντεο κατέγραψε ο εικονολήπτης του δικτύου IMC Ρεφίκ Τεκίν. Ο ίδιος τραυματίστηκε από τα πυρά των Τούρκων στρατιωτών και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Εκεί τον ενημέρωσαν ότι εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του.