Ενώ οι ιρακινές δυνάμεις προελαύνουν για την ανακατάληψη της Μοσούλης, οι τζιχαντιστές αποχωρώντας εκτελούν εκατοντάδες άμαχους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την περιοχή για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Ads

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις τελευταίες ημέρες το Ισλαμικό Κράτος έχει εκτελέσει πάνω από 230 άτομα, που επιχειρούσαν να εγκαταλείψουν τη Μοσούλη.

Οι εικόνες στα βίντεο αποκαλύπτουν τη φρίκη στη Μοσούλη. (1:58 στο βίντεο) Ένα κοριτσάκι και ένας άνδρας ζωντανοί κείτονται ανάμεσα σε νεκρούς, αδύναμοι να κινηθούν. Το κοριτσάκι παραμένει δίπλα στη νεκρή μητέρα του. Οι Ιρακινοί στρατιώτες που έφτασαν στο σημείο, τους έσωσαν μέσα από διασταυρούμενα πυρά. Σε άλλο σημείο (2:57 στο βίντεο) οι ιρακινοί στρατιώτες αδυνατώντας να βγουν σε ανοιχτό πεδίο τραβούν με ένα σχοινί μια γυναίκα που δεν μπορεί να κινηθεί.

Το βίντεο ντοκουμέντο – Προσοχή σκληρές εικόνες

Η Ύπατη Αρμοστεία έκανε λόγο για «σημαντική κλιμάκωση» των επιθέσεων εναντίον ιρακινών αμάχων από το Ισλαμικό Κράτος. «Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότεροι από 231 άμαχοι που επιχείρησαν να εγκαταλείψουν την δυτική Μοσούλη έχουν σκοτωθεί από τις 26 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 204 μέσα σε μόλις τρεις ημέρες την περασμένη εβδομάδα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της Ύπατης Αρμοστείας.