Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν την Κυριακή στη διαδήλωση στη Μόσχα στη μνήμη του Μπορίς Νεμτσόφ, ηγέτης της αντιπολίτευσης, που δολοφονήθηκε την Παρασκευή ενώ διέσχιζε γέφυρα κοντά στο Κρεμλίνο. Στη δημοσιότητα βίντεο από τη στιγμή της δολοφονίας του.

Ads

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση στη συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου 50.000 άνθρωποι, ενώ οι αρχές μειώνουν τον αριθμό σε περίπου 20.000. “Οι ήρωες δεν πεθαίνουν. Αυτές οι σφαίρες στοχεύουν κάθε έναν από εμάς”, έγραφε το κεντρικό πανό της συγκέντρωσης. Πολλοί κρατούσαν σημαίες, λουλούδια και φωτογραφίες του Νεμτσόφ. Η πορεία πέρασε από το σημείο της δολοφονίας, το οποίο ωστόσο ήταν αποκλεισμένο από αστυνομικές δυνάμεις.

Την Κυριακή ήρθε στο φως βίντεο από κάμερα κτιρίου, στο οποίο έχει καταγραφεί από μεγάλη απόσταση η στιγμή της δολοφονίας του Νεμτσόφ. Ένα διερχόμενο αυτοκίνητο φαίνεται να σταματάει. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οι δράστες σταματάνε, ανοίγουν πυρ και διαφεύγουν. Ο Νεμτσόφ πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στην πλάτη.

Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για “προβοκάτσια” και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως οι δράστες θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν. Η διεθνής κοινότητα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν άμεση διερεύνηση της υπόθεσης. Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε πως ο Νεμτσόφ θα αποκάλυπτε στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή του ρωσικού στρατού στις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία. “Για αυτό τον σκότωσαν”, είπε, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος του είχε εκμυστηρευτεί πως θα έφερνε στο φως αυτά τα στοιχεία.