Αντιδράσεις προκάλεσε ένα βίντεο που δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο twitter ο Κάρλες Πουτζδεμόν, καθώς μεταξύ άλλων περιείχε «καρέ» του Μαριάνο Ραχόι, αλλά και του Αδόλφου Χίτλερ με τον Φρανθίσκο Φράνκο.

Ads

Το βίντεο περιελάμβανε επίσης εικόνες από την καταστολή της ισπανικής αστυνομίας που προσπάθησε να αποτρέψει το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου. 

«Καταλαβαίνουν μόνο από φόβο, βία και επιβολή», έγραψε στο σχόλιό ο Πουτζδεμόν. «Θα τους διδάξουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να κάμψει το πνεύμα των ελεύθερων, ειρηνικών και δημοκρατικών ανθρώπων. Αποκαθιστούμε τους θεσμούς μας. Μαχόμαστε για αυτή τη χώρα. Δείχνουμε αξιοπρέπεια. Ζήτω στην ελεύθερη Καταλονία», ανέφερε ακόμη, ενώ ευχαρίστησε τους δημιουργούς του «εκπληκτικού» βίντεο. 

Το βίντεο καταδίκασε η ομοσπονδία ισπανικών εβραϊκών κοινοτήτων, ως ανούσιο και αντιπαραγωγικό. «Η δόλια χρήση εικόνων που σχετίζονται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει κανένα νόημα και υπονομεύει την αξιοπιστία του μηνύματος. Υποστηρίζουμε τον ισπανικό νόμο και το Σύνταγμα», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Πάντως, πηγή κοντά στον Πουτζδεμόν, την οποία επικαλείται ο Guardian, δήλωσε: «Δεν έκανε σύγκριση ανάμεσα στον Φράνκο, τον Χίτλερ και το κόμμα του Ραχόι. Το μόνο που έκανε ήταν να δημοσιεύσει ένα βίντεο και να δηλώσει ότι είναι εντυπωσιακό, γιατί δείχνει τη δύναμη του καταλανικού λαού την 1η Οκτωβρίου».