Βίντεο το οποίο υποστηρίζουν ότι δείχνει μία ακόμα μαζική εκτέλεση στη Συρία από παραστρατιωτικές ομάδες, έδωσαν ακτιβιστές στη δημοσιότητα. Εάν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για την τρίτη εκτέλεση σε μία εβδομάδα. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πάνω από 13.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Συρία απο τα μέσα Μαρτίου του 2011. Εν τω μεταξύ η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι στη διάρκεια έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε πως η σφαγή στη Χούλα «ενδέχεται να εμπίπτει στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και σε άλλα διεθνή εγκλήματα». 

Ads

Μάλιστα όπως σημειώνει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις 12 Απριλίου, οπότε τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία βάσει του σχεδίου του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν, περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, στην πλειοψηφία τους άμαχοι.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, μαχητές της παραστρατιωτικής οργάνωσης Αλ Σαμπίχα ανάγκασαν 13 εργαζόμενους σε εργοστάσιο να κατέβουν από ένα λεωφορείο κοντά στο χωριό Κουσέρ, στα δυτικά της χώρας και στη συνέχει τους εκτέλεσαν. Το βίντεο δείχνει αρκετές σορούς που φέρουν πολύ ισχυρά τραύματα. Άλλο βίντεο δείχνει συγγενείς των θυμάτων να θρηνούν πάνω από τις σορούς.
 
Οι πληροφορίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, ωστόσο, δύο φορές αυτή την εβδομάδα, παρατηρητές του ΟΗΕ έχουν επιβεβαιώσει τα λεγόμενα ακτιβιστών για εκτελέσεις στη Χούλα και στην Ντέιρ αλ Ζουρ.
 
Πάντως οι συριακές αρχές υποστηρίζουν ότι η σφαγή της 25ης Μαΐου στη Χούλα διαπράχθηκε από «ένοπλες ομάδες» που προσπαθούν να προκαλέσουν διεθνή παρέμβαση στη χώρα.
 
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγαν οι συριακές αρχές, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβερνητικής επιτροπής διερεύνησης της σφαγής, στρατηγό Κάσεμ Τζαμαλεντίν, δείχνουν ότι «ένοπλες ομάδες σκότωσαν φιλήσυχες οικογένειες».
 
Όπως επισήμανε σε Συνέντευξή Τύπου, εκατοντάδες ένοπλοι σκότωσαν τους αμάχους έπειτα από συντονισμένη επίθεση σε πέντε σημεία ελέγχου, με στόχο να εμπλέξουν την κυβέρνηση και να πυροδοτήσουν συγκρούσεις. «Οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν βρίσκονταν στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η σφαγή, ούτε πριν ούτε μετά» υποστήριξε. «Στόχος των ένοπλων ομάδων είναι να προκαλέσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση εναντίον της χώρας με οποιοδήποτε τρόπο» πρόσθεσε.
 
Έκκληση για περισσότερους παρατηρητές
 
Στο μεταξύ το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, ο κυριότερος συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, ζήτησε σήμερα από τον κοινό ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν να αυξήσει από 300 σε 3.000 τον αριθμό των παρατηρητών που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία για να επιβλέπουν την εκεχειρία.
 
Το Συμβούλιο κάλεσε τον Ανάν «να δράσει ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των διεθνών παρατηρητών από 300 σε 3.000 και να δημιουργήσει μόνιμες θέσεις σε κρίσιμες ζώνες που είναι θέατρο βομβαρδισμών και μόνιμων επιθέσεων από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις του καθεστώτος».
 
Οι άοπλοι παρατηρητές, η θητεία των οποίων λήγει στα μέσα Ιουλίου, έχουν αναπτυχθεί σε 10 πόλεις της Συρίας.
 
Πιέσεις προς τη Ρωσία
 
Την Παρασκευή συνεδριάζει για το θέμα της Συρίας και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, εν μέσω «φωνών» που ζητούν ανεξάρτητη έρευνα για τη σφαγή στη Χούλα.
 
Σύγχυση επικρατεί στη διεθνή κοινότητα για τη στάση που πρέπει να τηρηθεί. Την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο και τον Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι. Και οι δύο αναμένεται να προσπαθήσουν να τον πείσουν να αλλάξει τη στάση του προς τη Συρία και να δεχθεί να γίνουν πιο αποφασιστικά βήματα για την απομάκρυνση του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
 
Επισημαίνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ είναι έτοιμες για οποιαδήποτε δράση εναντίον της Συρίας κριθεί αναγκαία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα επικεντρώνεται στην άσκηση μεγαλύτερης διεθνούς πίεσης στην Δαμασκό για να επιτευχθεί η αποπομπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.