Ο όμιλος Springer (Bild, Welt) σκοπεύει να αποχωρήσει πλήρως από τον τουρκικό όμιλο μέσων μαζικής ενημέρωσης Dogan TV, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), τονίζοντας ότι αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος κατόπιν σχετικού ερωτήματος.

Ads

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο όμιλος Dogan, ο μεγαλύτερος όμιλος ΜΜΕ της Τουρκίας, πρόκειται να εκποιηθεί έναντι περίπου 1,1 δισεκ. δολαρίων (890 εκατ. ευρώ) σε οικογενειακή επιχείρηση, θετικά διακείμενη προς την τουρκική κυβέρνηση.

Ο όμιλος Springer συμμετέχει από τον Ιανουάριο του 2007 ως επενδυτής στην Dogan TV Holding A.S. κι έχει μειώσει διαδοχικά τη συμμετοχή του τα τελευταία χρόνια. «Ο όμιλος διατηρεί στην παρούσα φάση ακόμη ποσοστό 7% της Dogan TV Holding, υπάρχει όμως η ξεκάθαρη πρόθεση και επίσης σχετικές συμφωνίες για πλήρη αποχώρηση», όπως ελέχθη. Ο όμιλος επέλεξε να μην δώσει σχετικά περισσότερες πληροφορίες.

Ο όμιλος Dogan είχε ανακοινώσει νωρίτερα, σήμερα Πέμπτη, ότι διεξάγονται συνομιλίες για την εξαγορά του ομίλου του, που ασχολείται με τα ΜΜΕ και στον οποίο ανήκουν ο τηλεοπτικός σταθμός CNN Türk, η εφημερίδα «Hürriyet» και το πρακτορείο ειδήσεων DHA, από την Demirören-Holding. Η οικογένεια Demirören θεωρείται ότι πρόσκειται στον Τούρκο πρόεδρο και στην κυβέρνηση του AKP.

Ads

Με μια τέτοια συμφωνία το μιντιακό τοπίο της χώρας θα ελέγχεται σχεδόν πλήρως από ομίλους που πρόσκεινται στην κυβέρνηση. Ο όμιλος Springer είχε ήδη σε πρότερο στάδιο ανακοινώσει ότι έχει την πρόθεση να αποχωρήσει σταδιακά από τον όμιλο Dogan, αναφέρει το dpa.