«Η Γερμανία κερδίζει χρήματα από την κρίση του ευρώ», αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η γερμανική εφημερίδα Bild, υποστηρίζοντας πως αυτοί που επωφελούνται περισσότερο είναι «το κράτος και οι καταναλωτές λόγω των χαμηλών επιτοκίων».

Ads

 
Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «κερδίζει μάλιστα χρήματα ακόμα κι όταν δανείζεται», χάρη στα αρνητικά επιτόκια για τα δεκαετή γερμανικά ομόλογα, αναφέρει η Bild.
 
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, που επικαλείται αναλυτές, τους τελευταίους 30 μήνες η Γερμανία έχει εξοικονομήσει πάνω από 60 δις ευρώ μέσω της αναχρηματοδότησης χρέους της.
 
Αν προστεθεί στο ποσό αυτό «η αύξηση των φορολογικών εσόδων κι η μείωση των κοινωνικών δαπανών, η εξοικονόμηση φτάνει τα 70 ως 100 δισ. ευρώ», σημειώνει η Bild.
 
Από τα χαμηλά επιτόκια επωφελείται και ο τομέας των ακινήτων, αλλά και οι καταναλωτές  οι οποίοι λαμβάνουν πιστώσεις και οι τράπεζες οι οποίες ανακεφαλαιοποιούνται με χαμηλό κόστος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
 
Τέλος και οι γερμανικές εξαγωγές ενισχύονται λόγω της πτώσης της ισοτιμίας του ευρώ, που αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών προϊόντων τους.