Το πολυαναμενόμενο βιβλίο του Αμερικανού δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ για τον Ντόναλντ Τραμπ παρουσιάζει το συνταρακτικό πορτρέτο ενός προέδρου ακαλλιέργητου, ευέξαπτου και παρανοϊκού, τον οποίο οι υπουργοί και οι συνεργάτες του μοχθούν σε μόνιμη βάση να τον ελέγξουν για να αποφύγουν τα χειρότερα.

Ads

Η εφημερίδα Washington Post, που έλαβε ένα αντίτυπο του βιβλίου του δημοσιογράφου ο οποίος αποκάλυψε, μαζί με τον Καρλ Μπερνστάιν, το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ αναγκάζοντας σε παραίτηση τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, δημοσιεύει σήμερα πολλά αποσπάσματα, ουδόλως κολακευτικά για τον 45ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έπειτα από μια συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και των συμβούλων του σε θέματα εθνικής ασφάλειας με αντικείμενο τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην κορεατική χερσόνησο, ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, εξοργισμένος, φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ότι ο πρόεδρος συμπεριφέρεται “σαν μαθητής του δημοτικού”.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που συνέλεξε ο Μπομπ Γούντγουορντ, μετά την επίθεση με χημικά, τον Απρίλιο του 2017, που αποδόθηκε στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Τραμπ τηλεφώνησε στον στρατηγό και του είπε ότι θέλει να σκοτώσουν τον Σύρο πρόεδρο. “Να το σκοτώσουμε το μπουρδέλο! Εμπρός! Πάμε εκεί κάτω και τον σκοτώνουμε!” φέρεται να είπε. Αφού έκλεισε το τηλέφωνο, ο Μάτις στράφηκε σε έναν σύμβουλό του και του εξήγησε: “Δεν θα κάνουμε τίποτα απ’ όλα αυτά. Θα είμαστε πολύ πιο μετρημένοι”.

Ads

Στο βιβλίο που τιτλοφορείται “Φόβος: ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο”, ο Γούντγουορντ περιγράφει επίσης την απογοήτευση που αισθάνεται ο γενικός γραμματέας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέλι, ο στενότερος συνεργάτης του προέδρου στη “Δυτική Πτέρυγα”. “Είναι ηλίθιος. Είναι μάταιο να προσπαθείς να τον πείσεις για οτιδήποτε (…) Δεν ξέρω καν τι κάνουμε εκεί πέρα. Είναι η χειρότερη δουλειά που ανέλαβα ποτέ”, φέρεται να είπε ο Κέλι σε συνεργάτες του.

Στα τέλη Αυγούστου, ο Ντόναλτ Τραμπ τα έβαλε, μέσω του Twitter, με τον Καρλ Μπερνστάιν, μια από τις μεγάλες μορφές της ερευνητικής δημοσιογραφίας στις ΗΠΑ. “Τον κοροϊδεύουν σε όλη τη χώρα τον Καρλ Μπερνστάιν τον αμελή, έναν άνθρωπο που ζει στο παρελθόν και σκέφτεται σαν γέρο-έκφυλος, επινοώντας τη μια ιστορία μετά την άλλη. Fake News”, έγραψε.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει αντιδράσει ακόμη για τη δημοσίευση αυτών των αποσπασμάτων από το βιβλίο του Γούντγουορντ, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία στις 11 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ