Με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες διέλυσε η αστυνομία του Κοσόβου διαδήλωση Αλβανόφωνων, που έβαλαν φωτιά σε περιπολικά και πέταγαν πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων στην πόλη Μιτρόβιτσα. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν εκατοντάδες Αλβανοί διαδήλωσαν για τον αποκλεισμό της γέφυρας που χωρίζει το νότιο, αλβανικό τμήμα της πόλης από το βόρειο που κατοικείται κυρίως από Σέρβους

Ads

Σύμφωνα με το Reuters, στην επιχείρηση καταστολής έλαβαν μέρος και μέλη των ειδικών αστυνομικών μονάδων της αποστολής της ΕΕ στην περιοχή. Πρόκειται για τα εκτενέστερα επεισόδια που έχουν ξεσπάσει από το 2008, όταν το Κόσοβο διακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία. Στο σημείο βρίσκονταν και αμερικανοί στρατιώτες, μέλη της δύναμης του ΝΑΤΟ, που επίσης έχει σταλεί στην περιοχή.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από δέκα τραυματίες, αστυνομικούς και πολίτες. Πέντε άτομα συνελήφθησαν, ενώ αργά το βράδυ της Κυριακής υπήρξε εκτόνωση της κατάστασης. Ωστόσο τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, τα μέλη της ειδικής αποστολής της ΕΕ και οι αστυνομικές δυνάμεις του Κοσόβου παρέμεναν στις θέσεις τους.

Η Μίτροβιτσα αποτελεί συχνά πεδίο συγκρούσεων μεταξύ Σέρβων και Αλβανών. Υπενθυμίζεται πως η Σερβία δεν έχει αναγνωρίσει το Κοσοβο, ωστόσο έχει παραιτηθεί από τον de facto έλεγχο του σερβικού πληθυσμού στις βόρειες περιοχές του Κοσόβου, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της ΕΕ. Ως αντάλλαγμα το Βελιγράδι πήρε το «πράσινο φως» για έναρξη των συνομιλιών για ένταξή του στην ΕΕ. Ωστόσο οι Σέρβοι του Βορείου Κοσόβου δηλώνουν πως δεβ προτίθενται να ενσωματωθούν.

Ads

Οι Σέρβοι είχαν αποκλείσει την γέφυρα με οδοφράγματα από το 2011, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια των κυβερνητικών δυνάμεων του Κοσόβου να ελέγξουν τις βόρειες περιοχές. Οι αποκλεισμένοι Σέρβοι διέλυσαν την Τετάρτη τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί με τα πρώτα αυτοκίνητα να διασχίζουν τη γέφυρα και ορισμένοι έκαναν λόγο για σημάδι «απόψυξης των σχέσεων μεταξύ Σέρβων και Αλβανών» έξι χρόνια αφότου η περιοχή αποσχίστηκε από τη Σερβία.