Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα δήλωσε σήμερα πως θα θέσει βέτο σε δύο από τρία νομοσχέδια που μεταρρυθμίζουν το δικαστικό σύστημα της χώρας, απαλύνοντας τις ανησυχίες ότι το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) θα υπονομεύσει τη διάκριση των εξουσιών.

Ads

«Αποφάσισα να αναπέμψω στη Σετζμ (κάτω βουλή του κοινοβουλίου), το οποίο σημαίνει πως θα θέσω βέτο στο νομοσχέδιο για το Ανώτατο Δικαστήριο καθώς και για εκείνο για το Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο», δήλωσε ο Ντούντα, έπειτα από πολυήμερες μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους.

«Αυτός ο νόμος (για το Ανώτατο Δικαστήριο) δεν θα ενισχύσει το αίσθημα δικαιοσύνης» στην κοινωνία. «Αυτοί οι νόμοι πρέπει να διορθωθούν», ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο αρχηγός του κράτους σε τηλεοπτική δήλωσή του.

«Αυτό που είχαμε δεν ήταν μεταρρύθμιση αλλά σφετερισμός των δικαστηρίων. Συγχαίρω όλους τους Πολωνούς, αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία, πραγματικά», είπε η Καταρζίνα Λουμπνάουερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αντιπολιτευόμενου κόμματος Nowoczesna.

Ads

Ο νόμος που πέρασε από τη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να αλλάζει όλα τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου. Το πολωνικό ζλότι σημείωσε αμέσως άνοδο έναντι του ευρώ, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ότι η απόφαση αυτή μειώνει τον πολιτικό κίνδυνο στην Πολωνία. Παρατηρητές λένε πως η απόφαση του Ντούντα τον φέρνει σε αντιπαράθεση με τον ντε φάκτο ηγέτη της χώρας Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο οποίος είναι επικεφαλής του PiS αλλά δεν κατέχει επίσημο κυβερνητικό αξίωμα.