Να ξεκαθαρίσει τις απόψεις του για τη Ρωσία, αλλά και να μην συμπεριφέρεται στο ΝΑΤΟ σαν να είναι επιχείρηση, κάλεσε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας.

Ads

«Αυτό που ελπίζω να του πουν οι σύμβουλοί του κι αυτό που χρειάζεται να μάθει είναι ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς μια επιχείρηση. Δεν είναι μια εταιρεία» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε εκπομπή του καναλιού ZDF.

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Τραμπ είχε απειλήσει να εγκαταλείψει τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη αν δεν ξοδεύουν αρκετά για την άμυνα του οργανισμού.

Η φον ντερ Λάιγεν συμβούλεψε τον Τραμπ να μην προσεγγίσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ έχει σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. 

Ads

«Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να δηλώσει καθαρά σε ποια πλευρά ανήκει. Αν βρίσκεται στην πλευρά του νόμου, της ειρήνης και της δημοκρατίας, ή αν δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά και ψάχνει αντίθετα για ένα φιλαράκι (στον Πούτιν)», είπε.

Ο Τραμπ έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος έχει καταδικαστεί από τη Δύση για την κρίση στην Ουκρανία.