Το δικό του πρόγραμμα για την πρόσβαση των Αμερικανών πολιτών στις υπηρεσίες υγείας Medicare for all, παρουσίασε ο Μπέρνι Σάντερς. 

Ads

Σε αυτή την προσπάθεια έχει την υποστήριξη του 1/3 των Δημοκρατικών Γερουσιαστών, σε αντίθεση με παρόμοια κίνηση που είχε κάνει το 2013 και δεν βρήκε υποστήριξε, όπως επισημαίνει το CNN, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. 

Ο Σάντερς χαρακτήρισε το οικονομικό κόστος του παρόντος συστήματος υγείας παράλογο και υπερβολικά ακριβό. Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι η μέση αμερικανική οικογένεια θα ωφεληθεί οικονομικά από το σχέδιο που προτείνει «επειδή δεν θα υπογράφετε επιταγές προς τις ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης». 

Για όσους έρθουν αντιμέτωποι με αύξηση της φορολογίας τους, «το οικονομικό αυτό κόστος, θα αντισταθμιστεί από τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε από την εξάλειψη του οικονομικού κόστους της ιδιωτικής ασφάλισης». 

Ο Σάντερς γνωστοποίησε ότι σκοπεύει να παρουσιάσει το πρόγραμμα υγείας που έχει καταρτίσει σε κάθε γωνιά της Αμερικής «σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ, ενώ θ’ ακούσω τι λένε οι άνθρωποι γι’ αυτό, δρομολογώντας ένα πλαίσιο επεξεργασίας του σε εθνικό επίπεδο. Στο σημείο αυτό, επιτέθηκε στους Ρεπουμπλικάνους, υποστηρίζοντας ότι: δεν διαθέτουν αξιοπιστία στο ζήτημα της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας». 

Ads

«Στους συναδέλφους μου Ρεπουμπλικάνους, έχω να τους παρακαλέσω να μην μας κάνουν διαλέξεις για την υγεία» είπε ο Σάντερς προκαλώντας την επιδοκιμασία των δεκάδων ακτιβιστών που ήταν συγκεντρωμένοι στην αίθουσα. «Τους τελευταίους μήνες, εσείς στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δείξατε στους Αμερικανούς όσα υποστηρίζετε», κυρίως ψηφίζοντας για την κατάργηση του προγράμματος Obamacare.

Στην συνέχεια, η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών από την Μασαχουσέτη, Ελίζαμπεθ Γουόρεν έθεσε το πλαίσιο της προσπάθειας για την επέκταση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας από την εποχή του Φραγκλίνου Ρούσβελτ (κοινωνική ασφάλεια) στα προγράμματα Medicare και Medicaid του Λίντον Τζόνσον και πιο πρόσφατα, στο πρόγραμμα Obamacare, που είχε προωθήσει προσωπικά ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

«Αλλά είμαστε σήμερα εδώ για να κάνουμε ένα ακόμη βήμα. Δεν υποχωρούμε στην υποστήριξή μας για το Obamacare και θα το υποστηρίξουμε σε κάθε σημείο, αλλά θα προχωρήσουμε κι ακόμη περισσότερο και θα πούμε ότι σε αυτήν την χώρα ο καθένας έχει δικαίωμα πρόσβασης στις βασικές υπηρεσίες υγείας», τόνισε.