Η ανώτατη εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίζα Ορτέγκα δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να αναλάβει τα καθήκοντα του Κογκρέσου παραβίασε το Σύνταγμα.

Ads

«Συνιστά κατάλυση της συνταγματικής τάξης. Είναι υποχρέωσή μου να εκφράσω τη μεγάλη μου ανησυχία προς τη χώρα» τόνισε η Ορτέγκα, σε μια ασυνήθιστη αντίδραση, η οποία αντιτίθενται στην κυβερνητική γραμμή, ενός προσώπου που αποτελεί σημαντικό σύμμαχο των κυβερνώντων Σοσιαλιστών.

Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Βενεζουέλας την ώρα που αυξάνεται η πίεση της διεθνούς κοινότητας μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να αναλάβει το ίδιο τις εξουσίες του κοινοβουλίου και να στερήσει από τα μέλη της Βουλής την ασυλία τους.

«Δεν θα ανεχτούμε τον σφετερισμό (των εξουσιών) από το Ανώτατο Δικαστήριο» είπαν μέλη μιας φοιτητικής οργάνωσης στο Καράκας ενώ κατευθύνονταν προς το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ads

Επιπλέον, οι διαδηλωτές έκλεισαν έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο στο Καράκας, έχοντας στο πλευρό τους τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Μιγκέλ Πιζάρο.

«Δεν πρέπει να παραδοθούμε ή να σταματήσουμε, πρέπει να απαιτούμε τα δικαιώματά μας» τόνισε ο βουλευτής.

Έχοντας καταργήσει τα περισσότερα από τα μέτρα που έλαβε το κοινοβούλιο αφότου η αντιπολίτευση κέρδισε τον έλεγχο το 2015, το δικαστήριο που στηρίζει τον Νίκολας Μαδούρο γνωστοποίησε ότι αναλαμβάνει τα καθήκοντα του νομοθετικού σώματος, διότι επιδεικνύει ασέβεια προς το νόμο.

Εξοργισμένοι επικριτές του προέδρου της Βενεζουέλας, τον κατηγόρησαν ότι διοργανώνει ένα «πραξικόπημα» εναντίον του σώματος που συγκροτήθηκε νόμιμα έπειτα από τη διενέργεια εκλογών.