Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα προχωρήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, συμπεριλαμβανομένης μιας 24ωρης απεργίας εντός της εβδομάδας.

Ads

«Είναι καιρός για την ώρα μηδέν», δήλωσε ο Φρέντι Γκεβάρα, ηγέτης της αντιπολίτευσης και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, εξ ονόματος του συνασπισμού της Δημοκρατικής Ενότητας.

«Καλούμε όλη τη χώρα να συμμετάσχει την Πέμπτη σε μια μαζική γενική 24ωρη απεργία χωρίς βία, για να ασκηθεί πίεση (στην κυβέρνηση) και να προετοιμαστεί η τελική κλιμάκωση την επόμενη εβδομάδα», είπε ο Γκεβάρα.

Η μαζική συμμετοχή των πολιτών της Βενεζουέλας στο άτυπο δημοψήφισμα ανέβασε το ηθικό της Αντιπολίτευσης, η οποία εντείνει την πίεση στον πρόεδρο Μαδούρο, εν όψει του επίσημου δημοψηφίσματος της 20ής Ιουλίου.

Ads

Πάνω 7 εκατομμύρια άνθρωποι προσήλθαν να ψηφίσουν και αυτό παρά τα αναμενόμενα οργανωτικά προβλήματα, αλλά και τη βία που μαίνεται στους δρόμους του Καράκας και όχι μόνο.

Μάλιστα, στη διάρκεια της ψηφοφορίας, μια γυναίκα που περίμενε στην ουρά για να ψηφίσει έπεσε νεκρή από σφαίρες αγνώστων.

Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη συγκρότηση μιας παράλληλης κυβέρνησης εθνικής ενότητας από την οποία δεν φαίνεται να αποκλείονται στελέχη του περιβάλλοντος Ούγκο Τσάβες, που πλέον διαφωνούν με την πολιτική Μαδούρο.

Παράλληλα, η Βουλή η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση, θα ορίσει τη νέα σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενός σώματος που για την ώρα ελέγχεται πλήρως από την κυβέρνηση Μαδούρο.

Ο ίδιος ο Μαδούρο προγραμματίζει ψηφοφορία για τον ορισμό νέας Βουλής υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση.

Πίεση στον Μαδούρο ασκεί τώρα και ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προειδοποίησε το Καράκας να μην προχωρήσει στο δημοψήφισμα της 20ής Ιουλίου, αλλιώς θα έρθουν «οικονομικά μέτρα».

Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε στο Twitter ότι ο λαός της Βενεζουέλας τοποθετήθηκε ανοικτά υπέρ της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, ενώ κατηγόρησε τον Μαδούρο ότι ονειρεύεται να γίνει δικτάτορας.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, οι ΗΠΑ φαίνεται να αλλάζουν τακτική έναντι του Καράκας και αυτό ενώ η κρίση στη Βενεζουέλα – ειδικά από τον Απρίλιο – έχει στοιχίσει τη ζωή σε 100 ανθρώπους.

Μέχρι σήμερα η Ουάσινγκτον άφηνε την πρωτοβουλία στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS) ή επέβαλλε κυρώσεις σε στελέχη της κυβέρνησης Μαδούρο που διατηρούσαν περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Ενδεχομένως να προχωρήσει πλέον και σε εμπορικές κυρώσεις από τις οποίες μέχρι στιγμής γλίτωνε η κρατική εταιρεία πετρελαίων PDVSA. Ο λόγος; Αποτελεί τον τρίτο προμηθευτή μαύρου χρυσού για τις ΗΠΑ, όπως αναφέρει η El Pais.

Πάντως, και οι κυβερνήσεις του Μεξικού και του Καναδά χαιρέτησαν το άτυπο δημοψήφισμα που διοργάνωσε η Αντιπολίτευση.