Πρόσφυγες και μετανάστες που επιθυμούν να ζήσουν στο Βέλγιο, θα πρέπει να υπογράψουν δήλωση, με την οποία θα εκφράζουν την αποδοχή των τοπικών αξιών, διαφορετικά το αίτημά τους για διαμονή στη χώρα θα απορρίπτεται. 

Ads

Το Κοινοβούλιο της χώρας αναμένεται να ψηφίσει πρόταση που θα εισάγει μία «δήλωση νεοφερμένων» μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών για το άσυλο και τη μετανάστευση. 

Οι άνθρωποι που θα βρίσκονται στο Βέλγιο για περισσότερους από τρεις μήνες θα πρέπει να υπογράψουν τη δήλωση, η οποία θα υπόσχεται να εμποδίσει και να καταγγείλει προσπάθειες να διαπραχθούν «πράξεις τρομοκρατίας».

Η δήλωση δεν θα αφορά μαθητές και αιτούντες άσυλο. 

«Πολλοί άνθρωποι έρχονται (στο Βέλγιο) από χώρες με διαφορετικές αξίες» είπε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου υπουργού, Τέο Φράνκεν, Λοράν Μουταμπάγι.

Ads

«Δεν έχουμε πρόβλημα να χτίσουν τη ζωή τους εδώ στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να υπογράψουν αυτή τη δήλωση ότι αποδέχονται τις αξίες μας» πρόσθεσε. 

Τόνισε ότι όσοι πρόσφυγες και μετανάστες θεωρείται ότι δεν έχουν αφομοιωθεί επαρκώς, δεν θα μπορούν να παραμείνουν στη χώρα. 

Βελγικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών σημειώνει ότι η πρόταση είναι μεροληπτική και θα δημιουργήσει προκατάληψη κατά προσφύγων και μεταναστών.