Ένα παιχνίδι προσομοιώσης του ταξιδιού που κάνουν και των δοκιμασιών που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πρόσφυγες με αφετηρία την Συρία και τελικό προορισμό την Ευρώπη βρίσκεται στην ιστοσελίδα του BBC.

Ads

Οι παίκτες -Σύριοι πρόσφυγες-  καλούνται να διαφύγουν από τη Συρία και να καταφέρουν να βρουν καταφύγιο σε κάποια χώρα της Ευρώπης. Αρχικά, στο παιχνίδι επιλέγεις το φύλο του χαρακτήρα, αρσενικό ή θηλυκό, και το τρόπο που θα ταξιδέψεις από την Συρία στη Τουρκία ή Αίγυπτο, από την ξηρά ή τη θάλασσα.

image

«Εν μέσω της πιο αιματηρής συριακής κρίσης του αιώνα, η απόφαση του BBC να μετατρέψει την ανθρώπινη δυστυχία σε παιχνίδι είναι πραγματικά απίστευτη», σημείωσε ο ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Chris Walker, ενώ χρήστες του Twitter κατέκριναν το παιχνίδι χαρακτηρίζοντάς το αηδιαστικό.

Ads

Οι επιλογές τους οδηγούν πολλές φορές να χωρίζονται με τα μέλη της οικογένειάς τους από τους διακινητές, ενώ οι γυναίκες πωλούνται σε ομάδες πολιτοφυλακής.

image

Υπάρχουν σκηνές να ξυλοκοπούνται και να πετιούνται στη θάλασσα από τους διακινητές,  ενώ συχνά οι χαρακτήρες πεθαίνουν.

image

Παρά τις επικρίσεις το παιχνίδι καταγράφει σε κάθε περίπτωση τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη αναφορικά με τη μετανάστευση.