Το γραφείο του BBC στην Ταϊλάνδη αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς κατηγορείται για παραβίαση της νομοθεσίας περί δυσφήμισης του νέου βασιλιά της χώρας.

Ads

Αφορμή ήταν άρθρο της ταϊλανδέζικης online έκδοσης του δικτύου για τη ζωή του νέου βασιλιά -με στοιχεία όπως, τα τρία διαζύγια του, οι φήμες ότι είναι… γυναικάς, και ότι του αρέσει ο τζόγος– αλλά, και σχόλια για την τελετή ενθρόνισης του.

Το BBC Thai κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι, αναφέρθηκε στις εικόνες από την ενθρόνιση του βασιλιά χαρακτηρίζοντας τες ως «σκηνές πλήρους υποταγής στον playboy βασιλιά της χώρας».

image

Ads

«Όποιος παραβιάζει το νόμο της Ταϊλάνδης πρέπει να διώκεται και ακόμη και δημοσιογράφοι από την Ταϊλάνδη που εργάζονται στο BBC πρέπει να υποστούν τις ανάλογες ποινές», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε δημοσιογράφους.

Σε ανακοίνωσή του, το ΒBC Thai αναφέρει: «Ιδρύθηκε για τη μετάδοση αντικειμενικών, ανεξάρτητων και ακριβών ειδήσεων σε μια χώρα όπου τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν περιορισμούς. Είμαστε βέβαιοι ότι το συγκεκριμένο άρθρο πληροί τους όρους δεοντολογίας του BBC.»

Στο πλαίσιο της έρευνας, αστυνομικοί πήγαν στα γραφεία του BBC στην Μπανγκόκ, αλλά τα βρήκαν κλειστά.

image

Είχε προηγηθεί καταγγελία ότι το άρθρο δυσφημεί τον νέο βασιλιά.

Ο νέος βασιλιάς Ράμα ο 10ος, διαδέχθηκε τον ιδιαιτέρως αγαπητό στους Ταϊλανδούς, πατέρα του, βασιλιά Μπουμιμπόλ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 88 ετών ύστερα από επτά δεκαετίες στον θρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι, τα ΜΜΕ στην Ταϊλάνδη απαγορεύεται να αναφέρονται στην προσωπική ζωή του βασιλιά.

Η προσβολή της αξιοπρέπειας της βασιλικής οικογένειας, είναι σοβαρό έγκλημα στην Ταϊλάνδη και επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 15 χρόνια.