Αν και από τις αρχές του 2015 η Γαλλία έχει ορίσει νέο πρέσβη της τον Λοράν Στεφανίνι στην Αγία Έδρα, το Βατικανό δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως για την ανάληψη καθηκόντων του. Ίσως τελικά η αναίτια αυτή καθυστέρηση να έχει αιτία και αυτή να είναι το γεγονός ότι είναι ομοφυλόφιλος εκτιμά ο διεθνής Τύπος.

Ads

Από τις 5 Ιανουαρίου ο Λοράν Στεφανίνι κρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Βάλς, ως ο πλέον κατάλληλος διπλωμάτης για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρέσβη στην Αγία Έδρα, Μπρουνό Ζουμπέρ,. Εξαιρετικά μορφωμένος, όπως τον παρουσιάζουν τα γαλλικά ΜΜΕ, αλλά και βαθιά θρησκευόμενος και άγαμος όπως ορίζει ο κανόνας, έχοντας θητεύσει ήδη ως σύμβουλος στην εν λόγω πρεσβεία, από το 2001 μέχρι το 2005, η επιλογή του ήταν σχεδόν αυτονόητη.

Ωστόσο εδώ και ένα μήνα, αν και ο προηγούμενος πρέσβης έχει επιστρέψει στο Παρίσι, η διπλωματική αντιπροσωπεία της Γαλλίας παρά την Αγία Έδρα παραμένει ουσιαστικά «ακέφαλη». Το Βατικανό δεν έχει απαντήσει όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο στον διορισμό του, με την «απουσία απάντησης» να προκαλεί ερωτηματικά.

Πλήθος δημοσιευμάτων σε Γαλλία και Ιταλία προσπαθούν να ερμηνεύσουν την περίεργη αυτή κωλυσιεργία συνδέοντας την με το γεγονός ότι ο 55χρονος Λοράν Στεφανίνι είναι ομοφυλόφιλος.

Ads

Το Παρίσι επιμένει στην επιλογή του διπλωμάτη, διαμηνύοντας πως ο Στεφανίνι έχει την πλήρη υποστήριξη όχι μόνο της γαλλικής κυβέρνησης αλλά και της γαλλικής Συνόδου. Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο ο Στεφανινί είχε εξασφαλίσει ακόμα και συστατική επιστολή του ίδιου του καθολικού αρχιεπισκόπου των Παρισίων.

Διαρροές ωστόσο που επικαλούνται τα ξένα ΜΜΕ, αναφέρουν ότι υψηλόβαθμοι κληρικοί του Βατικανού, θεώρησαν «πρόκληση» να διαπιστεύεται πρέσβης ο οποίος έχει μιλήσει ανοικτά για την σεξουαλική του ταυτότητα. Το Βατικανό ωστόσο  αρνείται να σχολιάσει επίσημα το θέμα.

Το Βατικανό έχει απορρίψει και στο παρελθόν έναν Γάλλο ομοφιλόφυλο διπλωμάτη όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε παντρευτεί τον σύντροφο του. Η στάση ωστόσο απέναντι στον Στεφανίνι δεν ήταν αναμενόμενη καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος έχει τείνει χείρα φιλίας στην ομοφυλοφιλική κοινότητα κατά το παρελθόν. «Αν ένας άνθρωπος είναι ομοφυλόφιλος και αναζητά με καλή θέληση τον Κύριο, ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;», είχε δηλώσει ο Πάπας στο παρελθόν.

Αρκετά φιλελεύθερος, σε σχέση με τους προκατόχους του μάλιστα ο ποντίφικας λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του με δηλώσεις του είχε υποστηρίζει ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν θα πρέπει να κατακρίνονται ή να περιθωριοποιούνται, αντιθέτως θα πρέπει να ενσωματώνονται στην κοινωνία.