Κατά 0,4% συρρικνώθηκε η ισπανική οικονομία στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους έναντι του πρώτου τριμήνου, οπότε είχε μειωθεί κατά 0,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
 

Ads

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, η συνολική εθνική ζήτηση (ιδιωτική κατανάλωση και δημόσιες δαπάνες) βαρύνει ολοένα και πιο αρνητικά στο ΑΕΠ της χώρας, υπό το φως του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που προωθεί η κυβέρνηση.
 
Σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο αναθεώρησε τα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει σχετικά με την οικονομική πορεία της χώρας την προηγούμενη διετία, ανακοινώνοντας οριστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ αυξήθηκε το 2011 κατά 0,4% έναντι 0,7% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Σημαντική μείωση των επιτοκίων στα έντοκα γραμμάτια
 
Στο μεταξύ, ποσό ύψους 3,607 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα η Ισπανία στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, εκμεταλλευόμενη τη σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων στις αγορές εν μέσω προσδοκιών για παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 
Τα επιτόκια των τρίμηνων γραμματίων υποχώρησαν σημαντικά στο επίπεδο του 0,946% από 2,434% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, ενώ τα επιτόκια για τα εξάμηνης διάρκειας γραμμάτια υποχώρησαν σε 2,026% από 3,691%.
 
Τη Δευτέρα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ Ασμουσεν αποκάλυψε ότι οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ θα αφορούν κυρίως σε έντοκες εκδόσεις βραχείας διάρκειας.