Βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις Καναδά – Σαουδικής Αραβίας, μετά τις καταγγελίες της καναδικής διπλωματίας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αφορμή τη φυλάκιση ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ads

Αποφασισμένο να τεντώσει το σχοινί στις σχέσεις με την Οτάβα εμφανίζεται το Ριάντ. Μετά την απέλαση του Καναδού πρεσβευτή, τη διακοπή των δρομολογίων της Saudi -του σαουδαραβικού αερομεταφορέα- προς τον Καναδά και την αναστολή των υποτροφιών για τους Σαουδάραβες, που σπουδάζουν στη χώρα, το βασίλειο των Σαούντ ανακοίνωσε τώρα ότι αναστέλλονται όλα τα προγράμματα νοσηλείας ασθενών στον Καναδά.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας τερμάτισαν όλα τα προγράμματα νοσηλείας και συντονίζουν τη μεταφορά όλων των Σαουδαράβων πολιτών που νοσηλεύονται σε καναδικά νοσοκομεία σε ιδρύματα εκτός Καναδά, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του σουνιτικού βασιλείου, το SPA.

Το πρακτορείο επικαλέστηκε τον Σαουδάραβα ειδικό επιτετραμμένο για υποθέσεις Υγείας στις ΗΠΑ και τον Καναδά, τον Δρ. Φαχντ μπιν Ιμπραχίμ αλ Ταμίμι.

Ads

Στο μεταξύ, η Αίγυπτος διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι τάσσεται στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» της προς το σουνιτικό βασίλειο του Κόλπου και την εναντίωσή της σε ξένες «επεμβάσεις» στις εσωτερικές του υποθέσεις.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ότι «ανησυχεί για την κρίση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τον Καναδά, η οποία είναι αποτέλεσμα της αρνητικής τάσης ορισμένων διεθνών παραγόντων να αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της περιοχής».

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, από την πλευρά του, προέτρεψε την Τρίτη τις κυβερνήσεις του Καναδά και της Σαουδικής Αραβίας να τερματίσουν την κρίση στη σχέση τους. «Αμφότερα τα μέρη χρειάζεται να το λύσουν διπλωματικά αυτό μαζί. Δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς γι’ αυτούς, πρέπει να το επιλύσουν μαζί», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ.