Με τις έρευνες για το εξαφανισμένο υποβρύχιο «ARA San Juan», του οποίου τα ίχνη χάθηκαν στις 15 Νοεμβρίου, να συνεχίζονται εντατικά, μια νέα εκδοχή του τι συνέβη είδε το φως της δημοσιότητας, με εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής να δηλώνει, ότι εισροή υδάτων προκάλεσε βραχυκύκλωμα.

Ads

Λίγο πριν εξαφανιστεί, το υποβρύχιο είχε λάβει διαταγές να επιστρέψει στη ναυτική βάση Μαρ ντελ Πλάτα, αφού το πλήρωμα ανέφερε ότι νερό είχε εισρεύσει στο σκάφος, με αποτέλεσμα να προκληθεί βραχυκύκλωμα στη μπαταρία.

Το «ARA San Juan» είχε αποθέματα οξυγόνου για επτά ημέρες όταν έδωσε τελευταία φορά το στίγμα του σε απόσταση σχεδόν 483 χλμ από τις ακτές. Οι συγγενείς των 44 μελών του πληρώματος προσπαθούν να επικεντρωθούν στο ενδεχόμενο το υποβρύχιο να κατάφερε να ανέβει στην επιφάνεια αφότου εξαφανίστηκε και μπόρεσε να ανατροφοδοτηθεί με οξυγόνο.

Πληροφορίες των προηγούμενων ημερών ανέφεραν ότι ανιχνεύτηκε ένας ξαφνικός, σφοδρός υποθαλάσσιος ήχος κοντά στην περιοχή από όπου έδωσε το τελευταίο του στίγμα το υποβρύχιο, υποδεικνύοντας ότι ενδεχομένως εξερράγη έπειτα από πρόβλημα στο ηλεκτρολογικό του σύστημα.

Ads

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε στην θαλάσσια περιοχή μη επανδρωμένα υποβρύχια σκάφη που είναι εξοπλισμένα με ηχοεντοπιστικά συστήματα σόναρ για να συνδράμουν στις έρευνες. Την Παρασκευή έφθασε στην Αργεντινή ένα ρωσικό αεροσκάφος που μεταφέρει ειδικό εξοπλισμό ερευνών ικανό να φθάνει σε βάθος 6.000 μέτρων.

Στις έρευνες συμμετέχουν περίπου 30 πλοία και αεροσκάφη και 4.000 άνδρες από τις 13 χώρες.